2023
DOI: 10.29000/rumelide.1253217
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Ortaöğretim İngilizce öğretim programındaki işlevler ve öğrenme çıktılarının bilişsel düzeylerinin değerlendirilmesi

Abstract: Bu çalışmanın amacı 2018 yılında güncellenen ortaöğretim İngilizce dersi öğretim programı kapsamında yer alan tüm sınıf düzeylerinde işlevler ve öğrenme çıktılarının Yenilenmiş Bloom Taksonomisi bilişsel boyut ölçütleri kullanılarak değerlendirilmesidir. Bu amaç kapsamında ortaöğretim İngilizce dersi öğretim programı Milli Eğitim Bakanlığı’nın sitesinden indirilmiş, maddeler liste haline getirilmiştir. Sınıflaması yapılan toplam işlev sayısı 120, öğrenme çıktısı sayısı ise 282’dir. Nitel araştırma yönteminin b… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

0
0
0
2

Year Published

2023
2023
2024
2024

Publication Types

Select...
2
1

Relationship

0
3

Authors

Journals

citations
Cited by 3 publications
(5 citation statements)
references
References 16 publications
0
0
0
2
Order By: Relevance
“…Ancak 10.sınıf İÖP'nin çok ağır olduğu, yeni kelimelerin çok yoğun olduğu, sınıftaki öğrenci mevcudunun yüksek olması nedeniyle programın hayata geçirilmesinde zorluklar yaşandığı, kazanımlara istenen oranda ulaşılamadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları ile paralel olarak Ertem (2023) ve Türkben (2019) da çalışmalarında İÖP'nin uygulamaya dönük olduğunu, özellikle konuşma becerisinin öne çıktığını tespit etmişlerdir. Yıldız ve Korkmazgil (2021) ile Koç (2019) da İÖP'nin dört beceriyi geliştirmeye yönelik hazırlanmış olduğunu belirtirken Ağcam ve Babanoğlu (2020) da konuşma becerisinin öne çıkarıldığını belirtmiş olması bu araştırmanın bulgularını desteklemektedir.…”
Section: Sonuç Ve Tartışmaunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Ancak 10.sınıf İÖP'nin çok ağır olduğu, yeni kelimelerin çok yoğun olduğu, sınıftaki öğrenci mevcudunun yüksek olması nedeniyle programın hayata geçirilmesinde zorluklar yaşandığı, kazanımlara istenen oranda ulaşılamadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları ile paralel olarak Ertem (2023) ve Türkben (2019) da çalışmalarında İÖP'nin uygulamaya dönük olduğunu, özellikle konuşma becerisinin öne çıktığını tespit etmişlerdir. Yıldız ve Korkmazgil (2021) ile Koç (2019) da İÖP'nin dört beceriyi geliştirmeye yönelik hazırlanmış olduğunu belirtirken Ağcam ve Babanoğlu (2020) da konuşma becerisinin öne çıkarıldığını belirtmiş olması bu araştırmanın bulgularını desteklemektedir.…”
Section: Sonuç Ve Tartışmaunclassified
“…Yapılan incelemeler sırasında alınan notlar doğrultusunda söz konusu olan araştırmalar ile doktora tezinin alt problemi arasında ortak yönleri olan araştırmalar tekrar incelenmiş ve bu çalışma ile ilgili olanlar daha detaylı irdelenmiştir. Ertem (2023), İÖP üzerine gerçekleştirdiği çalışmada İÖP'de yer alan işlevler ve öğrenme çıktılarını Yenilenmiş Bloom taksonomisi bilişsel boyut ölçütlerini kullanarak değerlendirmiştir. Bu çalışmada taksonomiye göre en çok yer alan boyutun uygulama boyutu olduğu ve uygulama boyutunda da en çok yer alan becerinin ise konuşma becerisi olduğunu tespit etmiştir.…”
Section: Introductionunclassified
“…Türkiye'de yabancı dil öğretimine dönük alanyazın çalışmalarına bakıldığında hem Türkçe hem İngilizce öğretim programları açısından yabancı dil öğretimini ele alan çalışmalar (Aydın ve Tunagür, 2021;Balcı ve Melanlıoğlu, 2020;Dursun vd., 2017;Erdil ve Açık, 2021;Ertem, 2023;Haznedar, 2004;Kardaş, 2020;Kılıç, 2021;Koyuncu, 2021;Merter vd., 2012;Yücel vd., 2017) TYDÖP (MEB, 2020), okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeylerinin üçüne de dair açıklamalar ve yönergeler içeren bir öğretim programıdır. İlkİÖP (MEB, 2018a) ve OrtaİÖP (MEB, 2018b) ise ilköğretim ve ortaöğretim düzeylerini iki farklı öğretim programında ele almaktadır.…”
Section: Genişletilmiş Türkçe öZetunclassified
“…Additionally, there are studies that focus on foreign language curriculums. Given that the subject of this research includes English and Turkish as foreign languages, some examples of studies that investigate the curriculums for these languages are as follows: Ertem (2023) conducted a comprehensive examination of the English language curriculum at the secondary education level; Yücel et al (2017) determined teacher perspectives regarding English language curriculums; Merter et al (2012) and Dursun et al (2017) identified teacher views on English language curriculums; Haznedar (2004) evaluated the English language curriculum at the primary education level; Dağıstan Yalçınkaya and Beydoğan (2019) examined the English language curriculum at the primary education level; Şahin and Aykaç (2019) conducted comparative analyses of foreign language curriculums in European countries; Ipek Eğilmez (2018) conducted a comparative analysis of mother tongue teaching programs across countries. These studies have contributed valuable insights into foreign language teaching and its curriculums in Türkiye, offering significant contributions to the field of foreign language education.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Türkiye'de yabancı dil öğretimine dönük alanyazın çalışmalarına bakıldığında hem Türkçe hem İngilizce öğretim programları açısından yabancı dil öğretimini ele alan çalışmalar (Aydın ve Tunagür, 2021;Balcı ve Melanlıoğlu, 2020;Dursun vd., 2017;Erdil ve Açık, 2021;Ertem, 2023;Haznedar, 2004;Kardaş, 2020;Kılıç, 2021;Koyuncu, 2021;Merter vd., 2012;Yücel vd., 2017) TYDÖP (MEB, 2020), okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeylerinin üçüne de dair açıklamalar ve yönergeler içeren bir öğretim programıdır. İlkİÖP (MEB, 2018a) ve OrtaİÖP (MEB, 2018b) ise ilköğretim ve ortaöğretim düzeylerini iki farklı öğretim programında ele almaktadır.…”
Section: Introductionunclassified