2016
DOI: 10.13114/mjh.2016.294
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

On The Nature of Boredom

Abstract: Boredom is very common experience and has to date been accompanied by numerous negative psychological, social, academic, occupational and interpersonal problems. Boredom which is a highly complex and multidimensional concept has been conceptualized differently within different paradigms throughout the ages. However, in modern psychology literature, some theorists define it as the opposite feeling to interest and an aversive negative feeling derived from low arousal or from monotonous situational factors (Mikul… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
3
1

Relationship

0
4

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(3 citation statements)
references
References 42 publications
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…Przytoczona zmienna instytucjonalna jest drugą, istotnie związaną z podatnością na nudę, dlatego podtrzymywanie rozluźnionych więzi z rodziną i przyjaciółmi poprzez widzenia bezpośrednie, wysyłaną korespondencję, rozmowy telefoniczne czy przez komunikator Skype jest podstawową formą radzenia sobie z bezczynnością i monotonnością więzienną. Walka z nudą może być także efektem wsparcia kadry penitencjarnej, w związku z tym dostarczanie profesjonalnej pomocy powinno być nieodzownym elementem przemiany właściwości personalnych jednostek, mając wszelako na uwadze fakt, iż nowo powstałemu, jak i obowiązującemu od pewnego czasu układowi terapeutycznemu zagraża częste doświadczanie nudy 51 .…”
Section: Dyskusja Wyników I Wnioskiunclassified
“…Przytoczona zmienna instytucjonalna jest drugą, istotnie związaną z podatnością na nudę, dlatego podtrzymywanie rozluźnionych więzi z rodziną i przyjaciółmi poprzez widzenia bezpośrednie, wysyłaną korespondencję, rozmowy telefoniczne czy przez komunikator Skype jest podstawową formą radzenia sobie z bezczynnością i monotonnością więzienną. Walka z nudą może być także efektem wsparcia kadry penitencjarnej, w związku z tym dostarczanie profesjonalnej pomocy powinno być nieodzownym elementem przemiany właściwości personalnych jednostek, mając wszelako na uwadze fakt, iż nowo powstałemu, jak i obowiązującemu od pewnego czasu układowi terapeutycznemu zagraża częste doświadczanie nudy 51 .…”
Section: Dyskusja Wyników I Wnioskiunclassified
“…Puede influir en la toma de decisiones y en otros ámbitos de la conducta y, sin embargo, es un aspecto poco estudiado en el ámbito de la psicología (Tops, 2017). El aburrimiento es un cuadro anímico, cognitivo y conductual, que puede manifestarse como rasgo de personalidad, crónico y estable, sin dependencia del contexto o como un estado emocional, llamado aburrimiento situacional y está vinculado al contexto (Dursun, 2016). Algunos autores consideran que el aburrimiento es normal si es transitorio y se ha registrado una disminución de los niveles de aburrimiento a medida que se incrementa la edad lo cual se ha asociado a la maduración de las regiones frontales del cerebro (Mugon, Struck y Danckert, 2018).…”
Section: González Ramírez Y Otrosunclassified
“…Few studies have directly addressed the issue of animal boredom so far. However, based on the ndings from human studies 21,22 , some behavioral abnormalities observed in captive animals can be readily linked to boredom 23 .…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%