2017
DOI: 10.14686/buefad.312405
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Okul Müdürlerinin Etkili Liderlik Davranışları ile Okul Etkililiği Arasındaki İlişki

Abstract: Bu çalışmanın amacı ilkokul müdürlerinin etkili liderlik nitelikleri ile okul etkililiği arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışmanın verileri 2016-2017 öğretim yılında Bolu il merkez ilçe sınırları içerisinde yer alan ilkokullarda görev yapan 257 sınıf öğretmeninden elde edilmiştir. Araştırmanın verileri Sharma (2010) tarafından geliştirilen ve Cerit, Kadıoğlu Ateş ve Kadıoğlu (baskıda) tarafından Türkçe'ye uyarlanan "Etkili Liderlik Nitelikleri Ölçeği" ile, Hoy (2014) tarafından geliştirilen ve Yıldırım (… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

1
13
0
8

Year Published

2018
2018
2024
2024

Publication Types

Select...
9

Relationship

0
9

Authors

Journals

citations
Cited by 31 publications
(36 citation statements)
references
References 19 publications
(21 reference statements)
1
13
0
8
Order By: Relevance
“…Cemaloğlu (2007) tarafından yapılan faktör analizi sonucunda 21 maddenin bir faktör altında toplandığı ve toplam varyansın .71 olduğu anlaşıldı. Maddelerin Cronbach Alpha katsayısı α=.94, faktör yükleri ise .59 ile .87 arasındadır (Cemaloğlu, 2007b). Bu araştırmada yapılan geçerlik ve güvenirlik çalışmasında da ODÖ bir faktör bulunmuştur.…”
Section: Olumsuz Davranış öLçeği (Odö)unclassified
“…Cemaloğlu (2007) tarafından yapılan faktör analizi sonucunda 21 maddenin bir faktör altında toplandığı ve toplam varyansın .71 olduğu anlaşıldı. Maddelerin Cronbach Alpha katsayısı α=.94, faktör yükleri ise .59 ile .87 arasındadır (Cemaloğlu, 2007b). Bu araştırmada yapılan geçerlik ve güvenirlik çalışmasında da ODÖ bir faktör bulunmuştur.…”
Section: Olumsuz Davranış öLçeği (Odö)unclassified
“…Çobanoğlu and Badavan (2017) included variables such as clearly stated mission, providing all students learning opportunities and effective use of education period, monitoring student development to these common characteristics. Apart from these determinations, effective school characteristics in Turkey in primary education (Balcı, 2002;Şişman, 2002;Şenel and Buluç, 2016;Yıldırım, Akan, and Yalçın, 2017;Cerit and Yıldırım, 2017) secondary education (Çubukçu and Girmen, 2006;Yörük and Şahin, 2012;Vatanartıran, and Eren, 2014) were studied in the contexts of their relations with various variables. Effective school studies in Turkey developed in accordance with the country's periodical problems.…”
Section: Quality Schoolmentioning
confidence: 99%
“…In parallel, it is also observed that there are studies investigating the effectiveness of schools and administrators in the national literature (e.g. Arslantaş and Özkan, 2014;Cerit and Yıldırım, 2017;Gökçe and Kahraman, 2010). In most of these studies, general characteristics of effective principal behaviors were revealed as a component, and it was observed that they did not sufficiently focus on strong and weak behaviors exhibited by school principals.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 96%