2020
DOI: 10.33308/26674874.2020341165
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Öğretmenlerin Toplumsal Saygınlık ve İmajlarına Olumsuz Etki Eden Faktörlerin İncelenmesi

Abstract: Bu çalışmanın temel amacı, öğretmenlerin toplumsal saygınlığına, mesleki kimliğine ve imajına olumsuz etkisi olan, pejoratif yönü bulunan faktörlerin öğretmenlerin görüşlerine göre incelenmesidir. Öğretmen kimliği, Türk toplumunun hafızasında ve kadim geleneğinde saygın ve entelektüel arka planı sağlam bir yapıya sahipken zaman içerisinde ortaya çıkan çeşitli faktörlerin etkisi ile güç kaybına uğramış durumdadır. Bu faktörlerin, toplum nazarında kabul görmüş öğretmen kimliğini ve imajını zedeleyici, öğretmenin… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

0
3
0
9

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
8
1

Relationship

0
9

Authors

Journals

citations
Cited by 12 publications
(12 citation statements)
references
References 11 publications
0
3
0
9
Order By: Relevance
“…Mesleğin saygınlığının belirlenmesinde mesleğin imajı önemli bir faktördür . Alanyazında bu hususta ele alınan çalışmalar incelendiğinde birçok çalışmada öğretmenlerin mesleki saygınlık ve imajlarını olumsuz yönde etkileyen faktörlere değinildiği görülmektedir (Ünsal, 2015;Bozbayındır, 2019;Atmaca, 2020). Bu tür çalışmaların sıklığı öğretmenlik mesleki imajı ile ilgili bazı sorunların olduğunu akla getirmektedir.…”
Section: Araştırmanın Altıncı Alt Problemine İlişkin Tartışmaunclassified
“…Mesleğin saygınlığının belirlenmesinde mesleğin imajı önemli bir faktördür . Alanyazında bu hususta ele alınan çalışmalar incelendiğinde birçok çalışmada öğretmenlerin mesleki saygınlık ve imajlarını olumsuz yönde etkileyen faktörlere değinildiği görülmektedir (Ünsal, 2015;Bozbayındır, 2019;Atmaca, 2020). Bu tür çalışmaların sıklığı öğretmenlik mesleki imajı ile ilgili bazı sorunların olduğunu akla getirmektedir.…”
Section: Araştırmanın Altıncı Alt Problemine İlişkin Tartışmaunclassified
“…Velinin müdahalesi, öğrenci isteksizliği ve öğretmenin statüsü birbiri ile ve sistemdeki diğer uygulamalarla ilişki içinde olan engelleyicilerdendir. Öğretmenlik mesleğine karşı saygının düşük olması (Çalışıcı Çelik ve Kıral, 2018;Atmaca, 2020), politika yapıcıların öğretmenin mesleki statüsü ve toplumsal değerinin yükseltilmesi üzerine eğilmesi gerektiğini göstermektedir (OECD, 2019). Yönetici tutumu, çalışma koşulları, düşük güdülenme, öğretmenlik mesleğinin statüsü (Uştu, Taş ve Server, 2016;Can, 2019) mesleki gelişimin engelleyicileridir ve eldeki araştırma sonuçlarını desteklemektedir.…”
Section: Sonuç Tartışma Ve öNerilerunclassified
“…Although the teaching is a profession that is respected by the society, it is observed that the social status of the teaching profession has decreased recently (Aydın et al, 2018; Unsal and Bagceci, 2016; Yurdakul et al, 2016). This is connected with a negative image of the teaching profession in the media, negative political discourse that damages the social status of the teaching profession, continuing professional development and disputable economic conditions of teacher service (relatively low salaries) (Atmaca, 2020; European Commission, 2019). In addition, in Turkey, some other reasons such as entry requirements to the profession, professional training, socio-economic conditions across regions, characteristics of schools (public or private) and teacher qualifications also play a significant role in lowering the social status of the teaching profession (Aydın et al, 2018; Durdukoca, 2018; Mutluer, 2018; Ulutas, 2017).…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%