2013
DOI: 10.1016/j.appet.2012.09.011
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Nutritional supplement use among fitness club participants in Tehran, Iran

Abstract: The aim of this study was to assess nutritional supplement use among fitness club participants in Tehran, Iran. A cross sectional study was conducted in 24 fitness clubs throughout the city of Tehran, Iran. A total of 1625 fitness club participants were recruited to participate in this study. They were asked to complete a self-administered pre-tested questionnaire. Descriptive statistics and chi-square test were performed to determine the characteristics of participants, reasons for supplement use, sources of … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

3
21
1
6

Year Published

2015
2015
2023
2023

Publication Types

Select...
9

Relationship

0
9

Authors

Journals

citations
Cited by 28 publications
(31 citation statements)
references
References 28 publications
3
21
1
6
Order By: Relevance
“…The authors found that male members were more likely to use prohibited substances than female members. [7]…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…The authors found that male members were more likely to use prohibited substances than female members. [7]…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…ile Morrison ve ark., spor salonlarında en fazla vitamin-mineral desteği kullanıldığını bildirmişler-dir. 25,26 Diğer bazı çalışmalarda ise spor salonlarında en fazla protein takviyelerinin kullanıldığı gözlem-lenmiştir. 7,19,[22][23][24] Protein tozu kullanma durumu, cinsiyetler arasında farklılık göstermekte ve kullanıcı-ların çoğunu erkek katılımcılar oluşturmaktadır (%81; p<0,05).…”
Section: Beslenme Destek üRünleri̇ni̇n Kullanimi Ve Kullanilan üRünleri̇unclassified
“…Wykazano także zróżnicowanie stosowania poszczególnych środków, najczęściej odżywek białkowych, preparatów witaminowych i mineralnych oraz napojów izotonicznych i kreatyny, a także tendencję do częst-szego stosowania probiotyków u sportowców o wysokim poziomie optymizmu. Częste przyjmowanie środków ergogenicznych przez sportowców potwierdziły także inne badania [24,25,26,27]. Stosowanie napojów izotonicznych, rozpowszechnionych wśród środków erogenicznych w badanej grupie sportowców, było uzasadnione w kontekście ich roli w efektywnym nawadnianiu organizmu oraz utrzymywaniu równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej w warunkach wysiłku fizycznego, a także przyspieszaniu powysiłkowej regeneracji glikogenu [1,2,3].…”
Section: Dyskusjaunclassified
“…Rola soli mineralnych jest związana z ich wpływem na regulację gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej oraz pobudliwości nerwowo-mięśniowej i procesów krwiotwór-czych [1]. Także inne nowe badania potwierdziły, że witaminy i minerały należą do suplementów najczęściej wybieranych przez sportowców [24,25]. Badana grupa sportowców trenujących piłkę nożną często sięgała także po środki stymulujące przyrost masy i siły mięśniowej, w tym odżywki białkowe i kreatynę.…”
Section: Dyskusjaunclassified