2018
DOI: 10.17494/ogusbd.457087
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Mülteci Öğrencilerin Eğitim Sorunları, Eğitim ve Din Eğitiminden Beklentileri: Eskişehir Örneği

Abstract: Mültecilik olgusu, ülkenin iç, sosyal ve eğitim politikasında değişikliği gerekli kılar. Bu çalışmada, Eskişehir'e göç eden lise dönemindeki öğrencilerin buradaki eğitim süreçlerine ilişkin algılarının, yaşadıkları sorunların, eğitim ve din eğitiminden beklentilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Karma yöntemin benimsendiği bu çalışmada Eskişehir'de devlet okullarında eğitim alan 83 sığınmacı öğrenci ile bu öğrencilere eğitim veren 42 öğretmenin konuya ilişkin görüşleri, yarı yapılandırılmış görüşme formları… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
2
0
10

Year Published

2019
2019
2023
2023

Publication Types

Select...
8
1

Relationship

0
9

Authors

Journals

citations
Cited by 36 publications
(14 citation statements)
references
References 3 publications
0
2
0
10
Order By: Relevance
“…Hence, education which is mostly related with communication is significantly affected from the language problem. Many studies in the literature (Cin, 2018;Erdem, 2017;Levent & Çayak, 2017;Kiremit et al, 2018;Mercan Uzun & Bütün, 2016;Sarıer, 2020;Sarıtaş et al, 2016;Tosun et al, 2018) one of the difficulties encountered in the refugee students studying in Turkey and perhaps seen as the most important of the language problem. In meta-synthesis study by Sarıer (2020), it was concluded that refugee students had communication problems due to language problem, could not express themselves, had difficulty learning language, and resisted learning.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Hence, education which is mostly related with communication is significantly affected from the language problem. Many studies in the literature (Cin, 2018;Erdem, 2017;Levent & Çayak, 2017;Kiremit et al, 2018;Mercan Uzun & Bütün, 2016;Sarıer, 2020;Sarıtaş et al, 2016;Tosun et al, 2018) one of the difficulties encountered in the refugee students studying in Turkey and perhaps seen as the most important of the language problem. In meta-synthesis study by Sarıer (2020), it was concluded that refugee students had communication problems due to language problem, could not express themselves, had difficulty learning language, and resisted learning.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Bazı çalışmalara göre bu ihtiyaçların en önemlilerinden birisinin eğitim olduğu; hâlâ eğitimden yoksun olan çok sayıda çocuk bulunduğu; bu çocukların bağımlılık, istismar riski altında olduğu; göç sonrasında yaşadıkları ruhsal sarsıntılar sonrası olumsuz duygu durum belirtileri gösterdikleri ve zihinsel, bedensel ve ruhsal gelişimlerini tamamlamaları için destekleyici imkânlara sahip olmadıkları belirtilmiştir. 16 Elbette Türkiye' de sığınmacılara verilen 27 DKAB öğretmenlerine göre Suriyeli çocukların sorunlarını; Tosun ve arkadaşları (2018), 28 mülteci öğrenciler ile derslerine giren öğretmenlerin sorunlarını; Baltacı ve arkadaşları (2019), 29 DKAB öğretmenlerinin görüşlerine göre Suriyeli öğrencilerin din eğitimi sorunlarının belirlenmesini amaçlamıştır. Demir (2019), 30 ise Kilis ili İmam-Hatip Lisesi'nde öğrenim gören Suriyeli öğrencilerin karşılaştıkları eğitim sorunlarının belirlenmesini amaçlarken; Güngör'ün (2020), 31 de Kilis 7 Aralık Üniversitesinde lisans öğretiminde mülteci öğrencilerin bulunduğu sınıflarda öğrenme ve öğretme süreçlerinde yaşanan problemlerin çözümünde etkinlikler yoluyla öğretmenlere yol göstermeyi amaçladığı görülmektedir.…”
Section: öZunclassified
“…Psikolojik destekle ilgili görüşlerde bazı katılımcılar rehberlik servisleri tarafından psikolojik desteğin verildiğini dile getirirken, bazıları çatışma ortamından uzaklaşarak yerleşen bu çocuklara psikolojik desteğin yeteri kadar verilmediğini dile getirmişlerdir. Tosun, Yorulmaz, Tekin ve Yıldız, (2018), Aydın ve Kaya (2017), Tamer (2017), Levent ve Çayak (2017) de araştırmalarında rehber öğretmenlerin bu öğrencilere yeterli psikolojik desteği veremediklerini ifade etmektedirler.…”
Section: Sonuç Ve Tartışmaunclassified