2020
DOI: 10.18668/ng.2020.02.01
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Modelowanie 1D procesów generowania węglowodorów z warstw istebniańskich w profilu odwiertu nawiercającego utwory jednostki śląskiej

Abstract: STRESZCZENIE: W niniejszej pracy przeprowadzono analizę generacyjną warstw istebniańskich z jednostki śląskiej na przykładzie profilu otworu wiertniczego zlokalizowanego w rejonie Dukli. Numeryczne modelowanie przeprowadzono z wykorzystaniem programu PetroMod 1D. Modelowaniu poddano poziom dolnych warstw istebniańskich o miąższości 162 metrów. W celu określenia typu genetycznego substancji organicznej przeprowadzono analizę pirolityczną Rock Eval. Na podstawie badań geochemicznych stwierdzono, że substancja or… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1

Citation Types

0
1
0
1

Year Published

2021
2021
2021
2021

Publication Types

Select...
2

Relationship

2
0

Authors

Journals

citations
Cited by 2 publications
(2 citation statements)
references
References 8 publications
0
1
0
1
Order By: Relevance
“…The second group of samples consisted of core samples from the upper Istebna Beds, which-based on previous studies [14,29]-were found to contain mainly type III kerogen with a preference for gas and condensate generation. This is evidenced by the low HI index, ranging from 73 to 102 mg HC/g of TOC, and the generation potential.…”
Section: Sample Materialsmentioning
confidence: 99%
“…The second group of samples consisted of core samples from the upper Istebna Beds, which-based on previous studies [14,29]-were found to contain mainly type III kerogen with a preference for gas and condensate generation. This is evidenced by the low HI index, ranging from 73 to 102 mg HC/g of TOC, and the generation potential.…”
Section: Sample Materialsmentioning
confidence: 99%
“…Problematyka dotycząca modelowania systemów naftowych z różnych obszarów Polski była szeroko prezentowana w wielu pracach (m.in. Poprawa et al, 2010;Kosakowski, 2013;Sowiżdżał et al, 2015Sowiżdżał et al, , 2018Sowiżdżał et al, , 2020Słoczyński et al, 2017;Słoczyński i Drozd, 2018;Karg i Littke, 2020;Spunda, 2020).…”
Section: Modelowanie Procesów Naftowychunclassified