2013
DOI: 10.14520/adyusbd.453
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Konuşma Eği̇ti̇mi̇ Esnasinda Karşilaşilan Konuşma Bozukluklari Ve Bunlari Düzeltme Yollari

Abstract: Konuşma, fiziksel ve zihinsel bir süreç olup ortaklaşa kullanılan işaretlerin ve seslerin karşıdakinin zihninde anlam oluşturmasını, mesaja dönüşmesini sağlar. Konuşmayı sağlayan sesleri tanıyabilmek için konuşma işleminin gerçekleşmesini sağlayan çeşitli organların yapısının ve işleyişinin bilinmesi elzemdir. Konuşma fiziksel ve zihinsel bir süreç olduğundan pek çok etken konuşma bozukluklarına sebep olabilir. Konuşma bozukluğu, dil kazanımıyla ilgili olabileceği gibi tıbbi ve psikolojik pek çok etkenden de k… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
4
0
14

Year Published

2018
2018
2021
2021

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 18 publications
(18 citation statements)
references
References 2 publications
(3 reference statements)
0
4
0
14
Order By: Relevance
“…Available research indicates that nursery rhymes improve phonological skills and affect reading (Bradley & Bryant, 1983;Bryant, Bradley, Maclean & Crossland, 1989;Ehri & Robbins, 1992;Kurudayıoğlu & Potur, 2015;Ungan, 2009;Özkaya, 2012;Patride, 1992;Stanovich, Cunningham & Cramer, 1984;Şentürk, 2008). There are also studies that have revealed that nursery rhymes are effective in improving speaking skills (Erdem, 2013;Gökkaya, 2008;Orhun, 2009). Furthermore, there are studies indicating that nursery rhymes are effectively used in foreign language education (Baleghizadeh & Dargahi, 2010;Erdem at al., 2015;Gordon, 2007;Gürbüz, 2004;Pinter, 2006;Prosic-Santovac, 2015;Sarıca, 2013;Snow, Burns & Griffin, 1998).…”
Section: Conclusion and Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Available research indicates that nursery rhymes improve phonological skills and affect reading (Bradley & Bryant, 1983;Bryant, Bradley, Maclean & Crossland, 1989;Ehri & Robbins, 1992;Kurudayıoğlu & Potur, 2015;Ungan, 2009;Özkaya, 2012;Patride, 1992;Stanovich, Cunningham & Cramer, 1984;Şentürk, 2008). There are also studies that have revealed that nursery rhymes are effective in improving speaking skills (Erdem, 2013;Gökkaya, 2008;Orhun, 2009). Furthermore, there are studies indicating that nursery rhymes are effectively used in foreign language education (Baleghizadeh & Dargahi, 2010;Erdem at al., 2015;Gordon, 2007;Gürbüz, 2004;Pinter, 2006;Prosic-Santovac, 2015;Sarıca, 2013;Snow, Burns & Griffin, 1998).…”
Section: Conclusion and Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Ayrıca ölçeğin geliştirilmesine ve alandaki boşluğu doldurmasına temel dayanak olabilecek son yıllarda yapılan alanyazındaki bazı çalışmalar da incelenmiştir. Örneğin; Ulum ve Taşkaya (2017) tarafından yapılan ve günümüz öğrencilerinde bir sorun olarak tespit edilen konuşma bozukluklarına ait araştırma sonuçları, Kuru (2013) tarafından önemli bir problem olarak tespit edilen ve öğrencilerin akıcı konuşma sorunlarını gidermeye yönelik çözümler önerileri, Erdem(2013)…”
Section: öLçeğin Geliştirilmesi Süreciunclassified
“…(Paker vd., 2008: 18) Örnek: 1 (Paker vd., 2008: 40) Örnek: 2 (Baltacıoğlu, 2013: 20) Afazi Söz yitimi olarak da tanımlanabilen afazi, bireyin beyin hasarına uğraması sonucunda ortaya çıkan konuşma bozukluklarıdır. Bireyin beyin hasarına uğramadan önceki dil-konuşma organlarının işlevlerinde herhangi bir anormallik görülmezken, gerçekleşen hasar sonucunda bireyde kalıcı ve ifade edici dil-konuşma bozukluğu görülür (MEB, 2016: 11;Erdem, 2013: 439, Tanrıdağ, 2009Maviş ve Özbabalık, 2006: 4). Bireyde mutlak bir konuşma bozukluğu, yazı yazmada ve okuduğunu anlamada yetersizlik vardır.…”
Section: Ses Eğitiminin Kekemelik Tedavisinde Kullanılabilirliğiunclassified
“…Afazinin tedavisinde ise ses egzersizleri ve şarkı söyleme çalışmalarına yer verilebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Özellikle yurt dışında yapılan pek çok araştırmada konuşma bozukluklarının tedavisine yönelik araştırmalarda nefes ve ses egzersizleri uygulamalarının ve şarkı söyleme çalışmalarının kullanıldığı ve olumlu sonuçlar elde edildiği tespit edilmiştir (Erdem, 2013;Kösreli, 2016;Sönmez, 2014, Titze, 2006Nurol, 2009;Acar, 2016;Cenkseven, 2000).…”
Section: Sonuç Ve öNeri̇lerunclassified
See 1 more Smart Citation