2020
DOI: 10.17826/cumj.833693
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Kardiyovasküler hastalığı olan bireylerde tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemlerinin kullanımı

Abstract: Amaç: Bu araştırma kardiyovasküler hastalığı (KVH) olan bireylerin tamamlayıcı alternatif tedavi (TAT) yöntemlerini kullanma durumlarının belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel olarak, Aralık 2017- Şubat 2018 tarihleri arasında, bir üniversite hastanesinin kardiyoloji kliniğinde yatmakta olan 110 hastayla yapılmıştır. Veriler literatür taranarak elde edilen ‘Kişisel Bilgi Formu’ ve ‘Bireylerin TAT yöntemleri kullanım durumu’ ile ilgili soruları içeren for… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2

Citation Types

0
1
0

Year Published

2022
2022
2024
2024

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(4 citation statements)
references
References 15 publications
0
1
0
Order By: Relevance
“…20 Farklı kronik durumlarda tamamlayıcı tedavileri kullanma durumlarını inceleyen güncel çalışmalardan birinde sadece okuryazar ya da ilköğretim mezunu olanların daha fazla tamamlayıcı tedavi kullanma yöneliminin olduğu belirlenirken başka çalışma sonuçlarında ise lise ve üzeri eğitim düzeyindeki hastalarda tamamlayıcı tedavi kullanımının daha fazla olduğu gözlenmiştir. 10,11 Çalışmamızdaki hastalardan ek hastalıkları bulunan, daha uzun süreli taş hastalığı tanısı olan ve daha önce cerrahi ya da medikal tedavi ile hastalığı yönetmeye çalışanların tamamlayıcı tedavileri kullanmaya ilişkin daha olumlu bir tutuma sahip oldukları saptanmıştır. Bu sonuçların hastaların semptomatik olmaya başladığı ilk dönemde öncelikle tıbbi yardım almayı tercih ettiklerini, zaman ilerledikçe rekürren taş oluşumu ya da komorbid hastalıkların beraberinde getirdiği diğer semptomlarla baş etmeyi kolaylaştırmak istemeleriyle ilişkili olduğu düşünülebilir.…”
Section: Discussionunclassified
See 1 more Smart Citation
“…20 Farklı kronik durumlarda tamamlayıcı tedavileri kullanma durumlarını inceleyen güncel çalışmalardan birinde sadece okuryazar ya da ilköğretim mezunu olanların daha fazla tamamlayıcı tedavi kullanma yöneliminin olduğu belirlenirken başka çalışma sonuçlarında ise lise ve üzeri eğitim düzeyindeki hastalarda tamamlayıcı tedavi kullanımının daha fazla olduğu gözlenmiştir. 10,11 Çalışmamızdaki hastalardan ek hastalıkları bulunan, daha uzun süreli taş hastalığı tanısı olan ve daha önce cerrahi ya da medikal tedavi ile hastalığı yönetmeye çalışanların tamamlayıcı tedavileri kullanmaya ilişkin daha olumlu bir tutuma sahip oldukları saptanmıştır. Bu sonuçların hastaların semptomatik olmaya başladığı ilk dönemde öncelikle tıbbi yardım almayı tercih ettiklerini, zaman ilerledikçe rekürren taş oluşumu ya da komorbid hastalıkların beraberinde getirdiği diğer semptomlarla baş etmeyi kolaylaştırmak istemeleriyle ilişkili olduğu düşünülebilir.…”
Section: Discussionunclassified
“…8,9 Ülkemizde ağrı ve diğer kronik hastalıklarda tamamlayıcı terapiler hakkında yapılmış çalışmalar vardır. 10,11 Fakat; taş hastalığına yönelik tamamlayıcı ve bütünleyici terapilerin kullanımı ile ilgili yapılmış çalışmalar sınırlıdır. [12][13][14] Bu çalışma, böbrek ve üreter taşı olan hastaların ağrı düzeyleri ve tanı zamanlarına göre cerrahi ve medikal tedaviye ek olarak tamamlayıcı ve bütünleyici tedavi kullanım tercihlerini tanımlamak amacıyla yapılmıştır.…”
unclassified
“…According to the 2012 reports of the National Health Interview Survey, the most commonly used CAM method in the United States is herbal products/food supplements. When we look at the studies conducted in our country, study on individuals with chronic diseases, the rate of use of herbal methods was 58.5%; In the study conducted by Oral et al (2016) on individuals who applied to the family health center, the rate of use of herbal methods was 37.2%; In the study conducted by Arslan et al (2020) on individuals with cardiovascular disease, the rate of use of herbal methods was 49.1%; In the study conducted by Şanlıtürk & Kaplan (2023), with diabetes and hypertension patients, the rate of herbal method use among hypertension patients was reported as 86%. In the study conducted by Efe et al (2012), it was reported that patients with hypertension mostly (94.3%) resorted to herbal methods, and among herbal methods, lemon was preferred the most with a rate of 76.0%.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…[6][7][8] Türkiye'de GETAT uygulamalarıyla ilgili yapılan araştırmalar genellikle kanser, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkları içermektedir. [9][10][11] Diyabette GETAT uygulamalarıyla ilgili yapılmış bir çalışmada, diyabetli bireylerin %51'inin reçete edilen konvansiyonel ilaçlara ek olarak GETAT uygulamalarını da kullandığı bildirilmiştir. 12 Diyabetli bireylerin en çok kullandığı GETAT uygulamaları içerisinde fitoterapi yer almaktadır.…”
unclassified