The platform will undergo maintenance on Sep 14 at about 7:45 AM EST and will be unavailable for approximately 2 hours.
2020
DOI: 10.34234/ded.620309
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

İlkokul Matematik Ders Kitaplarında Sosyal Değerler

Abstract: Bu makale, en az iki hakem tarafından incelendi ve intihal içermediği teyit edildi. / This article has been reviewed by at least two referees and scanned via a plagiarism software.

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1

Citation Types

1
0
0
7

Year Published

2021
2021
2023
2023

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 8 publications
(8 citation statements)
references
References 15 publications
1
0
0
7
Order By: Relevance
“…Following this, they were mostly discussed in the introductory sections, the exercises, the evaluation and specific "information boxes", respectively. Examining the literature, various studies were found with both similar and different results to the results of this study (Karaca ve Uzunkol, 2019;Kılcan, 2020;Sayın et al, 2019;Şahin and Tuğrul, 2020;Şahin and Başgül, 2018).…”
Section: Resultssupporting
confidence: 75%
“…Following this, they were mostly discussed in the introductory sections, the exercises, the evaluation and specific "information boxes", respectively. Examining the literature, various studies were found with both similar and different results to the results of this study (Karaca ve Uzunkol, 2019;Kılcan, 2020;Sayın et al, 2019;Şahin and Tuğrul, 2020;Şahin and Başgül, 2018).…”
Section: Resultssupporting
confidence: 75%
“…Ayrıca sadece bir metin türü üzerinden, bu metinlerde değerlerin yer alıp almama durumunu inceleyen çalışmalar da bulunmaktadır (Çapoğlu ve Okur, 2015;Fırat ve Mocan, 2014;Pilav ve Erdoğan, 2016). Çalışmaların bazıları ise kitaplar veya dergilerde yer alan metinler, etkinlikler ve sorular gibi bütün elementleri değerlendirmeye almışlardır (Karacan, 2018;Sayın, Orbay ve Altunay Şam, 2019;Şahin ve Başgül, 2018;Şahin ve Tuğrul, 2020;Yeter ve Kurtdede Fidan, 2021). Çalışmalardan elde edilen bulgular genelde kitapların değer aktarımı konusunda yetersiz olduğunu ortaya koymaktadır (Acar ve Yaman Kasap, 2020;Aydın, 2019;Çapoğlu ve Okur, 2015;Çelikkaya, 2013;Doğan ve Gülüşen, 2011;Ekinci Çelikpazu ve Aktaş, 2011;Fırat ve Mocan, 2014;Güven ve Yıldırım, 2019;Keskin, 2015;Sezer, 2005;Şen, 2008).…”
Section: Introductionunclassified
“…, Şahin ve Başgül (2018),Güven ve Yıldırım (2019),Şahin ve Tuğrul (2020) veKoltaş (2020) da yaptıkları araştırmalarda sorumluluk değerinin kitaplarda en fazla yer verilen değerlerden biri olduğu sonucunu elde etmiştir.Metinlerde en az yer verilen değerler değerlendirildiğinde ise her iki kitapta da metinlerde en az yer verilen değerin barış içinde bir dünya değeri olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgu Baki (2019), Ecerkale ve Bayrak (2018),Güzel (2013),Kaliyeva (2015),Kuş vd.…”
unclassified
“…Toplumun kültürünü geleceğe aktarmada bir araç olarak kullanıldıkları için de bir toplumun geleceği, o toplumun değerlerini benimsemiş insanlara bağlıdır (Şahin & Tuğrul, 2020). Belli değerlere sahip olmayan ya da bu değerlerden uzaklaşan kişiler toplum, doğa ve insanlık için bir sorun haline gelebilirler.…”
unclassified
“…Alanyazında MEB'E bağlı okullarda okutulmakta olan ders kitaplarında yer alan değerlerin neler olduğu ve bu değerlere ne ölçüde yer verildiği üzerine yapılmış çalışmaların büyük bir çoğunluğunun Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi gibi temel derslerin ders kitaplarındaki değerlerin incelenmesine yönelik olduğu söylenebilir (Çetin ve diğerleri, 2021;Eken & Öksüz, 2019;Öztürk & Özkan, 2018;Şahin & Tuğrul, 2020;Şakiroğlu, 2021). 2018 MEB İngilizce öğretim programlarına uygun hazırlanmış ders kitaplarındaki değerlerin incelendiği araştırmaların ise çoğunlukla ortaokul ders kitaplarına yönelik olduğu görülmektedir (Aslan ve diğerleri, 2019;Çoban & Akyol, 2018;Ertürk, 2020).…”
unclassified