2015
DOI: 10.17049/ahsbd.28746
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Hemşi̇releri̇n Egzersi̇z Davranişlari, Öz Yeterli̇li̇k Düzeyleri̇ Ve İli̇şki̇li̇ Faktörler

Abstract: Egzersiz yapma olanağı olan, düzenli ve her gün egzersiz yapan hemşirelerin egzersiz yarar algılarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Egzersiz yapma olanağı olmayan, egzersiz yapmaya engel bir hastalığı olan, düzenli egzersiz yapmayan ve haftada 1-2 gün egzersiz yapan, düzenli ilaç kullanan, fazla kilolu ve obez hemşirelerin egzersiz engel algılarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Hemşirelerin öz etkililik yeterlilik düzeyinin orta düzeyde (74.1±12.0) olduğu saptanmıştır. Hemşireleri… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
2

Citation Types

0
0
0
3

Year Published

2016
2016
2024
2024

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 8 publications
(4 citation statements)
references
References 6 publications
0
0
0
3
Order By: Relevance
“…Sağlığın geliştirilmesinde; bireylerin sağlıklı beslenmesi, fiziksel kapasitesine uygun düzenli egzersiz yapması, sosyal ilişkilerinde uyumlu ve olumlu bir iletişim içinde olması, dinlenme ve rahatlama gibi uygulamalarla kendine zaman ayırma alışkanlığını kazanması önemlidir (1,2). Sağlığı geliştirmenin amacı, olumlu davranışların kazandırılması ve sürdürülmesini sağlamaktır (3,4,5).…”
Section: Introductionunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Sağlığın geliştirilmesinde; bireylerin sağlıklı beslenmesi, fiziksel kapasitesine uygun düzenli egzersiz yapması, sosyal ilişkilerinde uyumlu ve olumlu bir iletişim içinde olması, dinlenme ve rahatlama gibi uygulamalarla kendine zaman ayırma alışkanlığını kazanması önemlidir (1,2). Sağlığı geliştirmenin amacı, olumlu davranışların kazandırılması ve sürdürülmesini sağlamaktır (3,4,5).…”
Section: Introductionunclassified
“…ÖEY düzeyi, davranış değişikliğinin başlatılması ve sürdürülmesinde önemli rol oynamaktadır (6). Yapılan değişik çalışmalara göre ÖEY düzeyi yüksek olanların sağlığı geliştirme davranışları olan etkinliklere daha fazla katıldıkları belirtilmektedir (2,8).…”
Section: Introductionunclassified
“…This shows us that nurses have high self-efficacy working in pandemic or normal situation. There are different conclusions in the literature, and in the study of (18), the self-efficacy of the nurses was found to be at a moderate level.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 87%
“…Ülkemizde klinik performansla ilgili öz yeterlik çalışmalarına rastlanamamakla birlikte öğrencilerinin "genel öz yeterlik" lerini değerlendiren çalışmaların olduğu görülmektedir. Bu çalışmalardan; Bilgiç, Temel ve Çelikkalp'in (2017) ve Dikmen ve arkadaşlarının (2016) hemşirelik öğrencileriyle; Doğan ve Ayaz'ın da (2015) hemşireler ile gerçekleştirdikleri çalışmalarda, öz yeterlilik seviyeleri orta düzeyde bulunurken, Karadağ ve arkadaşları (2011) ile Karabacak ve arkadaşlarının (2013) hemşirelik öğrencileriyle yaptıkları çalışmalardaysa öğrencilerin öz yeterliliklerinin yüksek olduğu belirlenmiştir (2,26,27,30,33). Çetinkaya ve arkadaşları (2014) sosyal destek algılarının öz-etkililik-yeterlik düzeyleriyle ilişkisini inceledikleri çalışmalarında; Göger ve Çevirme (2019) hemşirelik öğrencileriyle öz yeterlik düzeyinin eğitim stresi üzerindeki etkisini belirlemek için yaptıkları çalışmada katılımcıların öz yeterlik düzeylerini ortalamanın üzerinde bulmuşlardır (31,34).…”
Section: Discussionunclassified