2019
DOI: 10.33567/etm.2374
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Fenntartható élelmiszer-fogyasztás a Debreceni Egyetem hallgatóinak körében

Abstract: Mind a hazai mind a nemzetközi szakirodalomban egyetértés van abban, hogy az egészségtudatosság és a környezettudatosság együttesen jellemzi a fenntartható élelmiszer-fogyasztást. A vizsgálat jelen esetben a felnövő generáció élelmiszer-fogyasztási szokásainak felmérésére irányult, a mostani 18-25 éves korosztály tekinthető a „közeljövő fogyasztójának”, a vizsgált korcsoportban a felsőoktatási hallgatók esetében elmondható, hogy a fogyasztásaik során, különösen az élelmiszer-fogyasztás területén önálló döntésh… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2021
2021
2023
2023

Publication Types

Select...
2
1

Relationship

0
3

Authors

Journals

citations
Cited by 3 publications
(3 citation statements)
references
References 6 publications
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…The results also showed that both students who consider themselves eco-conscious or health-conscious prioritize quality over price in their food purchasing and consumption decisions. The eco-conscious students prefer local products more than the health-conscious students at the university (Bauerné -Szűcs, 2019).…”
Section: Hungarian Consumersmentioning
confidence: 96%
“…The results also showed that both students who consider themselves eco-conscious or health-conscious prioritize quality over price in their food purchasing and consumption decisions. The eco-conscious students prefer local products more than the health-conscious students at the university (Bauerné -Szűcs, 2019).…”
Section: Hungarian Consumersmentioning
confidence: 96%
“…A fenntartható táplálkozás megvalósítása olyan élelmiszer megvásárlásában és elfogyasztásában nyilvánul meg, amely amellett, hogy kielégíti az alapvetőigényeket,jobbéletminőségeteredményez, miközbenminimalizáljaatermészetierőforrásokés atermészetetkárosítóanyagokhasználatát,illetvea keletkezett hulladék mértékét az egész életciklusok során (Bauerné - Szűcs 2019, Verma & Saroniya 2020.Az élelmiszer-fogyasztás környezeti hatása azonban nem merül ki az egyes termékek előállításában,továbbijelentősterhekkelkellszámolnia fogyasztás során keletkezett csomagolási és élelmiszerhulladékok esetében is, ami még összetettebbé teszi problémakört. Az előrejelzések szerint az élelmiszerrelösszefüggőüvegház-emissziótovábbi jelentős, 51%-os növekedése várható 2050-re (a 2005-2007 időszak adataihoz képest), emiatt az élelmiszerellátásban és az étrendben átalakítások szükségesek (Springmann et al 2016, Broekema 2020.Jelenkutatásnak alegfontosabbcélkitűzésemegvizsgálniafenntartható táplálkozással kapcsolatos fogyasztói megítélést.…”
Section: Introductionunclassified
“…A fenntartható táplálkozás során általános cél csökkenteni a magasabb környezetterheléssel járó élelmiszereket (elsősorban növényi eredetű, kevésbé feldolgozott és regionális élelmiszerek előnybe részesítése az állati eredetű fehérjékkel szemben).Azonban legalább ilyen fontos alapelv, hogy a környezet-és egészségtudatosság együttesen jellemezze a fenntartható élelmiszer-fogyasztást (Barna és tsai 2020;Bauerné -Szűcs 2019.Ugyanisazegészségesebbtáplálkozás a legtöbb esetben kisebb ökológiai lábnyommaljár (Mannet al 2018).…”
Section: Introductionunclassified