2017
DOI: 10.14744/phd.2017.64935
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Early period self-care ability and care requirements of schizophrenia patients after discharge

Abstract: Şizofreni hastalarının taburculuk sonrası erken dönemde öz-bakım gücü ve bakım gereksinimleriAmaç: Çalışma, şizofreni hastalarının taburculuk sonrası erken dönemde öz-bakım gücü ve bakım gereksinimlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Nisan 2013-Nisan 2014 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Kliniği'nde yatarak tedavi gören ve taburcu edilen, taburculuk sonrası ilk iki hafta içinde olan 31 şizofreni hastası çalışmaya alınmıştır. Verilerin toplanması… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

2
8
1
11

Year Published

2021
2021
2022
2022

Publication Types

Select...
7

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 13 publications
(22 citation statements)
references
References 25 publications
(31 reference statements)
2
8
1
11
Order By: Relevance
“…Previous studies have shown that factors such as age, course of illness, and gender have an impact on mental health ( 20 , 21 ). Taş ( 22 ) showed that self-care ability point average of individuals who were single, did not have children, or had a member of family with mental disease was significantly lower. Based on experience, information on the patient's gender, age, household registration, education level, etc.…”
Section: Methodsmentioning
confidence: 99%
“…Previous studies have shown that factors such as age, course of illness, and gender have an impact on mental health ( 20 , 21 ). Taş ( 22 ) showed that self-care ability point average of individuals who were single, did not have children, or had a member of family with mental disease was significantly lower. Based on experience, information on the patient's gender, age, household registration, education level, etc.…”
Section: Methodsmentioning
confidence: 99%
“…Rol ve İlişkiler: Çalışmamıza katılan bireylerin yarısından fazlası eğitim yaşantısının ve neredeyse tamamı çalışma yaşamı, aile içi ilişkileri ve sosyal ilişkilerinin psikiyatrik hastalıktan etkilendiğini ve bu alanda sıkıntılar yaşadıklarını belirtti. Taburculuk sonrası erken dönemdeki şizofreni hastalarıyla yapılan bir çalışmada hastaların %61,3'ünün aile içi rollerin etkilendiği bulunmuştur [4]. Kronik ruhsal bozukluğu olan hastalarla yapılan diğer çalışmalarda benzer olarak sosyal ilişkiler alanında gereksinimlerinin olduğu bulunmuştur [27,28].…”
Section: 110başetmeunclassified
“…Uygun bakım biçimlerine erişim eksikliğini yansıtan gereksinimlerin değerlendirilmesi, klinik psikiyatride hem hizmetlerin hem de tedavinin planlanmasında gerekli olmakla birlikte teşhis, işlevsellik ve alınan bakımın değerlendirilmesini sağlar [3]. Taş ve Buldukoğlu (2018) çalışmalarında şizofreni hastalarının taburculuğun erken döneminde bakım gereksinimlerini değerlendirmişler ve hastaların taburculuktan sonra kendine bakım, benlik kavramı, tedavi ve bakım, uyku, başetme, rol ve ilişkiler, manevi boyut, güvenli çevre ve bilgi gereksinimi alanlarından en az birinde bakım gereksinimlerinin olduğunu belirtmişlerdir [4]. Kronik ruhsal bozukluğu olan bireylerin gereksinimlerini belirlemeye yönelik yapılan çalışmaları inceleyen bir sistematik derlemede (2020); hastaların sosyal ve yakın ilişkiler, fiziksel sağlık durumu, gündüz aktiviteleri, psikolojik sıkıntı, sosyal yardım ücreti, ulaşım, hastalık süreci ve tedavisi hakkında bilgi, başkalarının güvenliği, cinsel yaşam, uyku alanlarında gereksinimlerinin olduğu ve bu gereksinimlerin karşılanmamış olduğu saptanmıştır [2].…”
Section: Introductionunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Penerapan token ekonomi untuk meningkatkan kemampuan perawatan diri bagi pasien psikotik sangat diperlukan, terlebih apabila Subjek merupakan individu yang belum menikah, belum memiliki anak, dan jauh dari keluarga (Tas & Buldukoglu, 2018). Subjek membutuhkan kemampuan untuk merawat dirinya sendiri sehingga ketika ia telah keluar dari Yayasan ia mampu secara mandiri melakukan aktivitas-aktivitas dasar dalam sehari-harinya seperti merawat kebersihan diri.…”
Section: Pembahasanunclassified