2010
DOI: 10.12775/aunc_econ.2010.001
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Detekcja równowagi zmowy w branży z wykorzystaniem analizy falkowej – model teoretyczny

Abstract: Z a r y s t r e ś c i. W artykule podjęto próbę weryfi kacji możliwości wykorzystania markera zmian strukturalnych wariancji procesu ceny rynkowej w detekcji zmowy graczy w branży. W części pierwszej pracy zaproponowano model teoretyczny zachowań strategicznych graczy w branży przy założeniu egzogenicznych i stałych w czasie kwot kartelowych (udziałów w rynku). Model taki może służyć do wyjaśnienia, między innymi, zachowań graczy w branży producentów Lysiny w latach 1990-1996. Model ten teoretycznie wspiera me… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2012
2012
2012
2012

Publication Types

Select...
2

Relationship

1
1

Authors

Journals

citations
Cited by 2 publications
(3 citation statements)
references
References 18 publications
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…Moreover, Bejger (2010a) shown that the supergame model with a constant structure of cartel quotas indicates the following:…”
Section: Theoretical Motivation Of the Methodsmentioning
confidence: 99%
“…Moreover, Bejger (2010a) shown that the supergame model with a constant structure of cartel quotas indicates the following:…”
Section: Theoretical Motivation Of the Methodsmentioning
confidence: 99%
“…stabilizacja podłoża w drogownictwie). Można zatem przyjąć, iż cement szary jest produktem homogenicznym 6 , pozbawionym bliskich substytutów. Całkowita produkcja światowa cementu wyniosła w 2008 r. około 2800 Mt.…”
Section: Charakterystyka Branżyunclassified
“…Bejger (2011). 6 Oczywiście istnieją klasy cementu konstrukcyjnego, zależne od udziału klinkieru w mieszaninie, np. w Polsce od prawie 100% w cemencie klasy CEMI do 5% w CEMIIIC.…”
Section: Charakterystyka Branżyunclassified