2016
DOI: 10.21164/pomjlifesci.62
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Demodex Folliculorum I Demodex Brevis

Abstract: Nużeńce z rodzaju Demodex są roztoczami kosmopolitycznymi występującymi u wielu gatunków ssaków. U człowieka występują dwa gatunki: Demodex folliculorum (Simon, 1842) i Demodex brevis (Akbulatova, 1963), które różnią się morfologicznie. Do niedawna gatunki te traktowane były jako komensale, obecnie uznawane są za organizmy pasożytnicze. U ludzi nużeńce występują głównie w gruczołach łojowych skóry (głównie okolic czoła, policzków, nosa, okolic zausznych i dekoltu), w przewodach słuchowych oraz w owłosionej skó… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
6
0
8

Year Published

2017
2017
2021
2021

Publication Types

Select...
6

Relationship

1
5

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(14 citation statements)
references
References 31 publications
0
6
0
8
Order By: Relevance
“…Rodzaj Demodex (nużeńce) należy do klasy pajęczaków (Arachnida), rzędu roztoczy (Acari) i obejmuje około 100 gatunków, z których dwa występują u człowieka -Demodex folliculorum (Nużeniec ludzki) i Demodex brevis (Nużeniec krótki) [1,2]. Demodex został po raz pierwszy opisany przez Jacoba Henle w 1841 roku.…”
Section: Wstępunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Rodzaj Demodex (nużeńce) należy do klasy pajęczaków (Arachnida), rzędu roztoczy (Acari) i obejmuje około 100 gatunków, z których dwa występują u człowieka -Demodex folliculorum (Nużeniec ludzki) i Demodex brevis (Nużeniec krótki) [1,2]. Demodex został po raz pierwszy opisany przez Jacoba Henle w 1841 roku.…”
Section: Wstępunclassified
“…W porównaniu z innymi roztoczami ludzkimi (np. świerzbowiec, roztocze kurzu domowego) Demodex rzadko powoduje reakcje immunologiczne i alergiczne, a jego rola w patogenezie i przebiegu chorób dermatologicznych nadal nie jest w pełni poznana [1,2].…”
Section: Wstępunclassified
“…At temperatures above 54-58°C they die. Demodex mites prefer an acidic environment and are sensitive to UV radiation [10][11].…”
Section: Biological Propertiesmentioning
confidence: 99%
“…Cheng et al [12] found a prevalence rate of 84% in a population aged 60 years and almost 100% in a population over 70 years old. Garbacewicz et al [13] noted a low prevalence in young people (5%), which can probably be attributed to excretion of smaller amounts of sebum by the sebaceous glands of Zeiss and the Meibomian tarsal glands in children and teenagers [11].…”
Section: Epidemiologymentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation