2020
DOI: 10.1007/s12508-020-00274-8
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

De invloed van de schoolcontext op de effecten van de Gezonde Basisschool van de Toekomst

Abstract: Samenvatting Inleiding Scholen zijn een belangrijke setting om gezondheidsgedrag van kinderen te verbeteren. Het initiatief ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT)’ heeft als doel om gezondheid en welzijn te integreren in het schoolsysteem en is gebaseerd op de door de Wereldgezondheidsorganisatie ontwikkelde Health Promoting School (HPS)-benadering. Uitgangspunten voor GBT zijn het aanbieden van een gezonde lunch en een gestructureerd beweeg- en cultuuraanbod met verruimi… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

0
0
0
2

Year Published

2020
2020
2024
2024

Publication Types

Select...
3
1

Relationship

1
3

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(4 citation statements)
references
References 29 publications
0
0
0
2
Order By: Relevance
“…Wederom hebben vele partijen meegedacht met de invulling. Hierin worden onder andere meegenomen: mogelijkheden van Curriculum.nu, inzichten uit recente Nederlandse onderzoeken (zie de bijdragen van Renders et al [9], en van Bartelink et al in dit nummer [10]), inzichten uit het buitenland, zoals de IJslandse aanpak, en ontwikkelingen vanuit de bredere maatschappelijke context, bijvoorbeeld aandacht voor duurzaamheid en milieu voortkomend uit de beleidsdoelstelling 'Nederland Circulair in 2050'.…”
Section: Doorontwikkeling Van Gezonde Schoolunclassified
“…Wederom hebben vele partijen meegedacht met de invulling. Hierin worden onder andere meegenomen: mogelijkheden van Curriculum.nu, inzichten uit recente Nederlandse onderzoeken (zie de bijdragen van Renders et al [9], en van Bartelink et al in dit nummer [10]), inzichten uit het buitenland, zoals de IJslandse aanpak, en ontwikkelingen vanuit de bredere maatschappelijke context, bijvoorbeeld aandacht voor duurzaamheid en milieu voortkomend uit de beleidsdoelstelling 'Nederland Circulair in 2050'.…”
Section: Doorontwikkeling Van Gezonde Schoolunclassified
“…Vier jaar lang werden de body mass index (BMI) en het Forum Figuur 3 Het Gezonde School-model in de eerste landelijke handreiking voedings-en beweeggedrag gemeten. De resultaten na twee jaar hebben aangetoond dat er sprake is van een significante daling van de BMI, en een verbetering van het beweeg-en voedingsgedrag (zie de bijdrage van Bartelink in dit nummer [6]). Niet alleen is de vitaliteit van kinderen toegenomen, maar ze gedragen zich ook socialer.…”
Section: Box 2 Uitgangspunten Van De Gezonde Basisschool Van De Toekomst [8]unclassified
“…The HPSF method has been implemented in four elementary schools located in the Parkstad region in South Limburg, the Netherlands. The interventions were compared with four control schools, and the results showed that they led to improvements in the children’s nutrition and physical activity behaviour, resulting in a healthier weight status (Bartelink et al, 2019, 2020; Willeboordse et al, 2016). The challenge now is to determine how to make the initiative a permanent part of the school system, which is why this research was conducted.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%