Our system is currently under heavy load due to increased usage. We're actively working on upgrades to improve performance. Thank you for your patience.
2022
DOI: 10.52881/gsbdergi.963099
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Covid-19 Sürecinde Bireylerin Sağlıklı Yaşam Farkındalıklarının İncelenmesi

Abstract: Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi, bireylerin yaşam tarzları ile birlikte sağlığın geliştirilmesi ve sağlıklı yaşam biçimi algılarını da etkilemiştir. Covid-19 pandemi döneminde de bireylerin sağlıklı yaşam farkındalığında olması, gerek beslenme, gerek hijyen gerekse sosyal mesafe gibi hastalığın bulaşmasını önleyici tedbirler konusunda daha hassas olmalarını gerektirmektedir. Bu araştırmada Covid-19 döneminde bireylerin sağlıklı yaşam farkındalıkları incelenmiştir. Araştırma Ankara'da ikamet e… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1

Citation Types

0
0
0
2

Year Published

2023
2023
2024
2024

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 7 publications
(4 citation statements)
references
References 7 publications
0
0
0
2
Order By: Relevance
“…Mansur et al have indicated the health awareness levels of patients with chronic diseases during the pandemic are higher than those without. [ 21 ] Çiftçi et al found that the contact with people suspected or diagnosed with COVID-19, the presence of a history of COVID-19 in the immediate environment, and the vaccination status for COVID-19 also affected the perception of health and health awareness. [ 22 ] Our study indicated that HLA and avoidance scores did not change with a positive history of COVID-19 or the presence of a chronic disease.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Mansur et al have indicated the health awareness levels of patients with chronic diseases during the pandemic are higher than those without. [ 21 ] Çiftçi et al found that the contact with people suspected or diagnosed with COVID-19, the presence of a history of COVID-19 in the immediate environment, and the vaccination status for COVID-19 also affected the perception of health and health awareness. [ 22 ] Our study indicated that HLA and avoidance scores did not change with a positive history of COVID-19 or the presence of a chronic disease.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Yaşam koşullarının giderek değişmesi, ortalama yaşam süresinin uzaması, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve beden algısının değişmesi gibi faktörlerden dolayı bireylerin sağlıklı yaşam davranışları da değişmektedir. Diğer bir deyişle günümüzde, bireylerin mevcut sağlıklarını korumaları ve hastalıklardan kaçınmaları için yaşam biçimlerini değiştirmesi ve sağlıklı yaşam hakkında bilinç düzeylerinin artması gerekmektedir (Mansur ve Ertaş, 2022). Kurtdaş (2016), sağlıklı yaşamın neredeyse tüm bireyler için günlük hayattaki temel söylemlerin ve yaşam tarzının ayrılmaz parçalarından biri olduğunu belirtmiştir.…”
Section: Introductionunclassified
“…Çalışmada, bireylerin aylık gelir algıları arttıkça sağlıklı yaşam farkındalıkları ve yaşam doyumlarının da arttığı tespit edilmiştir Yılmaz ve Özer (2021). veMansur ve Ertaş (2022) tarafından yapılan çalışmalarda ise bireylerin gelir durumlarına göre sağlıklı yaşam farkındalıklarında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Fitzroy ve Nolan (2021) tarafından gerçekleştirilen araştırmada bireylerin yaşam doyumları ile gelir durumları arasında anlamlı farklılık tespit edilmiş ve gelir durumunun artmasının yaşam doyumunu artıracağını belirtilmiştir.…”
unclassified
“…yapmış olduğu bir çalışmada, "spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin sağlıklı yaşam farkındalıkları düzeylerinin yaş değişkeni açısından anlamlı bir fark gösterip göstermediğini incelemiştir. Yapılan analizler sonucunda, yaş değişkeni açısından hem alt boyutlar özelinde hem de genel sağlıklı yaşam farkındalığı noktasında istatistiki olarak anlamlı bir fark olmadığı tespit etmiştir Mansur & Ertaş (2022). ile Şen (2022) yaptıkları çalışmalarında "sağlıklı yaşam farkındalığı ile yaş grupları" arasında anlamlı fark elde edilemediğini sonucuna ulaşılmıştır.…”
unclassified