2017
DOI: 10.25308/aduziraat.296630
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Buğday Yetiştiriciliğinde Toprak Analizi Sonucuna Göre Kullanılan Gübrenin Maliyete Etkilerinin Belirlenmesi: Konya İli Cihanbeyli İlçesi Örneği

Abstract: Özet: Bu araştırmada, Konya ili Cihanbeyli ilçesinde buğday yetiştiriciliği yapan tarım işletmelerinin, toprak analizi sonucuna göre kullandıkları gübrenin maliyete etkileri saptanmıştır. Araştırma kapsamında işletmeler, toprak analizi yaptıran ve yaptırmayanlar olarak iki grup halinde belirlenmiş, arazi dağılımı dikkate alınarak her grup iki tabakaya ayrılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, toprak analizi yaptıran I. gruptaki işletmelerin 1 kg buğday maliyeti 0.54 TL, 2 gruptaki işletmelerin 1 kg buğday maliy… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
4
0
4

Year Published

2019
2019
2023
2023

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 12 publications
(8 citation statements)
references
References 0 publications
0
4
0
4
Order By: Relevance
“…In the studies conducted by Gülaç (2011), Küçükkaya and Özçelik (2014), Güldal (2016) and Tanrıverdi (2017), it was determined that the most important information sources about the soil analysis subsidies of the producers who had soil analysis were the education and publication activities of the provincial-district directorate which showed similarities with the research result.…”
Section: Opinions Of the Producers On Soil Analysis And Analysis Subs...mentioning
confidence: 57%
“…In the studies conducted by Gülaç (2011), Küçükkaya and Özçelik (2014), Güldal (2016) and Tanrıverdi (2017), it was determined that the most important information sources about the soil analysis subsidies of the producers who had soil analysis were the education and publication activities of the provincial-district directorate which showed similarities with the research result.…”
Section: Opinions Of the Producers On Soil Analysis And Analysis Subs...mentioning
confidence: 57%
“…( 2016) tarafından yapılan çalışmada toprak analizi desteğinden yararlanma durumuna göre işletme grupları arasında mülk, kira ile işlenen, sulanan ve toplam işlenen arazinin istatistiki açıdan anlamlı fark gösterdiği, toprak analizi desteğinden yararlanan işletmelerde ortalama mülk, kira ile işlenen, sulanan ve toplam işlenen arazinin toprak analizi desteğinden yararlanmayan işletmelere göre daha büyük olduğu belirlenmiştir. Güldal (2016)…”
Section: Bulgular Ve Tartişma üReticilerin Sosyo Ekonomik öZellikleriunclassified
“…As a result of binary logit analysis; It was revealed that the sociodemographic characteristics of the producers were not statistically effective, but were related (with awareness) to the producers' knowledge of the damages (salinization, heavy metal risk, nutrient imbalance) that chemical fertilizers cause to the soil. Araştırma ile ilgili literatür incelendiğinde; üreticilerin kimyasal gübre kullanımı (Eraslan ve ark., 2009;Yılmaz ve ark., 2009;Gizaki ve ark., 2015;Şahin, 2016;Togah ve ark., 2016), üreticilerin toprak analizi sonucuna göre gübre kullanımı (Altıntaş ve Altıntaş, 2012;Güldal ve Özçelik, 2017) ve çevre ilişkisi (Kızılaslan ve Kızılaslan, 2005;Yılmaz 2005;Atılgan ve ark., 2007;Sönmez ve ark., 2008;Boyacı ve ark., 2011;Savcı, 2012;Özalp ve Güldal, 2017) üzerine olduğu gözlenmiştir. Araştırma bölgesinde de kimyasal gübre tedarik kanalları ve kullanımı (Oruç ve Gürler, 1995;Sipahi ve Kızılaslan, 2003) ya da gübre kullanımı üzerine (Gözener ve ark., 2016) çalışmalara rastlamak mümkündür.…”
Section: öZetunclassified