2022
DOI: 10.1007/s10865-022-00319-0
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Baseline depressive symptoms, personal control, and concern moderate the effects of preoperative psychological interventions: the randomized controlled PSY-HEART trial

Abstract: This study examined whether baseline (3–14 days pre-surgery) levels of (i) depressive or (ii) anxiety symptoms and (iii) illness beliefs moderate the effects of additional preoperative interventions before coronary artery bypass graft surgery on (i) depressive or (ii) anxiety symptoms and (iii) illness beliefs 1 day before surgery, 1 week and 6 months after surgery. In the PSY-HEART trial, 115 patients were assessed. They were randomized into one of three groups: 1. receiving standard medical care only (SMC), … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

0
5
0
2

Year Published

2023
2023
2024
2024

Publication Types

Select...
4
1

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 8 publications
(8 citation statements)
references
References 72 publications
(113 reference statements)
0
5
0
2
Order By: Relevance
“…Egy közelmúltban publikált randomizált, kontrollált tanulmányban 115, szívműtétre váró beteg műtét előtti depressziójának mértékét vizsgálták, és azt találták, hogy azok a betegek, akiknek súlyosabbak voltak a tüneteik, és egy rövid (5 alkalomból álló) preoperatív pszichológiai előkészítésen vettek részt, 6 hónappal a szívműtét után a műtét előtti állapotukhoz képest kevésbé voltak depressziósak. A szerzők hangsúlyozzák a mérés fontosságát már kiinduláskor, hogy a műtét hosszú távú kimenetelét személyre szabottan lehessen javítani [45]. Egy magyar munkacsoport kardiológiai rehabilitációs osztályon fekvő, ischaemiás szívbetegek szorongásának és depressziójának kapcsolatát elemezte az egészség-magatartásokkal (táplálkozás, orvosi segítségkérés, fogászati kontroll, dohányzás, alkoholfogyasztás és testmozgás).…”
Section: Pszichoszociális Kezelésunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Egy közelmúltban publikált randomizált, kontrollált tanulmányban 115, szívműtétre váró beteg műtét előtti depressziójának mértékét vizsgálták, és azt találták, hogy azok a betegek, akiknek súlyosabbak voltak a tüneteik, és egy rövid (5 alkalomból álló) preoperatív pszichológiai előkészítésen vettek részt, 6 hónappal a szívműtét után a műtét előtti állapotukhoz képest kevésbé voltak depressziósak. A szerzők hangsúlyozzák a mérés fontosságát már kiinduláskor, hogy a műtét hosszú távú kimenetelét személyre szabottan lehessen javítani [45]. Egy magyar munkacsoport kardiológiai rehabilitációs osztályon fekvő, ischaemiás szívbetegek szorongásának és depressziójának kapcsolatát elemezte az egészség-magatartásokkal (táplálkozás, orvosi segítségkérés, fogászati kontroll, dohányzás, alkoholfogyasztás és testmozgás).…”
Section: Pszichoszociális Kezelésunclassified
“…Az eddigi eredmények alapján az egészség önértékelése, a depresszió és a szorongás együttesen befolyásolják a CABG utáni rövid és hosszú távú felépülés folyamatát [48]. Ezen túlmenően az egészségi állapot szívbetegségre vonatkozó önbecslése és a pszichoszociális tünetek pontosabban jelezték előre a későbbi szövődmények bekövetkezésének valószínűségét, mint az orvosi prognózis [45]. A szövődmények és a szociális tényezők közötti összefüggés megértéséhez további vizsgálatok szükségesek, ami által a kezelési lehetőségekhez is közelebb kerülünk.…”
Section: Következtetés éS a Jövőbeli Irányzatokunclassified
“…The lead up to surgery and postoperative recovery may increase psychological distress [17]. Preoperative psychological factors such as chronic stress, mood symptoms and pain beliefs are associated with negative short-term and long-term postsurgical outcomes [18,21 ▪▪ ]. Emerging studies have shown that preoperative psychological preparation by providing skills to cope with undergoing cardiac surgery and having realistic beliefs about surgery, recovery and cardiac illness, has a pivotal role in enhancing self-efficacy and psychological well being [10].…”
Section: ‘High Impact’ Areas For Preoperative Optimization Of Patient...mentioning
confidence: 99%
“…The Common-Sense Model (CSM) suggests that individuals perceive surgery as a threat, and their triggered strategies to cope with that threat are mediated by three factors: illness perceptions, recovery beliefs and adopted coping mechanisms [20,21 ▪▪ ]. Without proper intervention, false perceptions, lack of understanding and previously established incomplete coping mechanisms may negatively impact the ability to recover from surgery [21 ▪▪ ].…”
Section: ‘High Impact’ Areas For Preoperative Optimization Of Patient...mentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation