2019
DOI: 10.23891/efdyyu.2019.154
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme Yaklaşımının Öğrencilerin Matematik Başarılarına Etkisi

Abstract: Bu araştırmanın amacı, Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme (ATBÖ) yaklaşımının ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin fonksiyonlar konusundaki matematik başarısına olan etkisini araştırmaktır. Çalışma örneklemini 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Bayburt'ta bir lisede 9. sınıfta öğrenim gören toplam 22 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada nicel yöntem kullanılmıştır ve çalışma tek grup ön test-son test zayıf deneysel araştırma deseninden oluşmaktadır. Veri Toplama aracı olarak; araştırmacı tarafından geliştirilen "F… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2020
2020
2024
2024

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(5 citation statements)
references
References 3 publications
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…In the study conducted with the control and experimental groups, it was concluded that the argumentation method was more effective in increasing achievement than the direct instruction method. Bahçeci and Orhan (2019), Çakır (2019), Demir and İşleyen (2019), Erkol et al (2017), İlk (2019) also obtained similar results in their studies which examines the effect of argumentation-based science practices on academic achievement.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 66%
“…In the study conducted with the control and experimental groups, it was concluded that the argumentation method was more effective in increasing achievement than the direct instruction method. Bahçeci and Orhan (2019), Çakır (2019), Demir and İşleyen (2019), Erkol et al (2017), İlk (2019) also obtained similar results in their studies which examines the effect of argumentation-based science practices on academic achievement.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 66%
“…MTS basamakları içerisinde yer alan problem durumuna yönelik olarak oluşturulan çözüm önerileri belirleme aşamasında grup içi tartışmalarla birlikte birden fazla çözüm önerisi üretmek için probleme farklı açılardan bakmaları ve yaratıcı düşünmeye maruz kalmaları da öğrencilerin bilimsel yaratıcıkları üzerinde bir etki oluşturduğu kanısına varılmaktadır. Bununla birlikte alanyazında ATBÖ yaklaşımının öğrencilerin yaratıcılık becerilerini geliştirdiği sonucuna ulaşıldığı çalışmalar bulunmaktadır (Küçük Demir, 2014;Uçar, 2018;Öç 2019;Özcan, 2019;İkikat, 2019). Özellikle araştırmada yer alan öğrenciler ile benzer yaşlarda (4 ve 6. sınıf) olan öğrenciler ile yapılan araştırmalar bu sonucu desteklemektedir (Uçar, 2018;İkikat, 2019).…”
Section: Atbö Destekli Stem Etkinliklerinin Bilimsel Yaratıcılık Bece...unclassified
“…Argümantasyon tabanlı bilim öğrenme, bir bilim insanının bir kavramı ya da teoriyi açıklarken kullandığı sorgulama süreçleri içerir (Ulu ve Bayram, 2015). Sınıftaki uygulamaları, öğrencilerin soru-iddia-delil sürecinde kritik düşünme becerilerini geliştirir, farklı kavramlar arasındaki nedensellik ilişkilerini ortaya koymalarına yardımcı olur, bilimsel araştırma ile ilgili yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlar (Demir ve İşleyen, 2019). Argümantasyon tabanlı fen eğitiminin amacı yalnızca fen kavramlarına hâkim olmak değil, bilimsel bir açıklama diline sahip olabilmektir (Kuhn, 2009).…”
Section: Türk Fen öğRetim Programlarını Etkileyen Disiplinlerarası Yönelimlerunclassified