2018
DOI: 10.15869/itobiad.449943
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

An Application on the Determinants of Health Expenditures: Investigating the Impacts of Environmental Pollution and Governance

Abstract: Bu çalışmada seçilmiş 27 OECD ülkesine ait 2000-2015 dönemi verileri dikkate alınarak sağlık harcamalarının belirleyicileri incelenmiştir. Bu süreçte bir bağımlı ve beş bağımsız değişken içeren dört ekonometrik model oluşturulmuştur. Bu modelleri tahmin etmek için panel veri analizi kullanılmıştır. Benzer çalışmalarda kullanılmış olan tipik belirleyicilere (gelir, ortalama yaşam beklentisi, genç ve yaşlı nüfusun çalışma çağındaki nüfusa oranı gibi) ek olarak modele iki değişken eklenmiştir: Birincisi çevre kir… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
2
0
2

Year Published

2019
2019
2022
2022

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 8 publications
(4 citation statements)
references
References 30 publications
0
2
0
2
Order By: Relevance
“…In studies dealing with the determinants of health expenditure, extensive literature on income exists. Many researchers (Newhouse, 1977;Hitiris & Posnett, 1992;Samadi & Homaie, 2013;Chaabouni & Abednnadher, 2014;Yahaya et al, 2016;Boachie & Ramu, 2016;Taşkaya & Demirkıran, 2016;Karasoy & Demirtaş, 2018;Zeng & He, 2019;Blázquez-Fernández et al, 2019;Öztürk & Küsmez, 2019;Apergis et al, 2020) acknowledge income as the primary explanatory variable. Most of these studies have found a positive relationship between health expenditure and income.…”
Section: Background Literaturementioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation
“…In studies dealing with the determinants of health expenditure, extensive literature on income exists. Many researchers (Newhouse, 1977;Hitiris & Posnett, 1992;Samadi & Homaie, 2013;Chaabouni & Abednnadher, 2014;Yahaya et al, 2016;Boachie & Ramu, 2016;Taşkaya & Demirkıran, 2016;Karasoy & Demirtaş, 2018;Zeng & He, 2019;Blázquez-Fernández et al, 2019;Öztürk & Küsmez, 2019;Apergis et al, 2020) acknowledge income as the primary explanatory variable. Most of these studies have found a positive relationship between health expenditure and income.…”
Section: Background Literaturementioning
confidence: 99%
“…As the effects of these elements on health intensify, the number of studies on this topic also increases. Several studies are examining the impact of air pollution on health (Karasoy & Demirtaş 2018;Tıraş & Türkmen, 2020); and some of the studies examining the effect of ICT use on health (Günal & Pekçetin, 2019); Kuyucu (2017) can be recalled readily.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Ayrıca analiz bulguları, kısa dönemde bebek ölüm oranın kamu sağlık harcamalarını etkilemede önemli olduğunu göstermiĢtir. Karasoy ve DemirtaĢ (2018), 2000-2015 dönemleri arasında ele alınan 27 OECD ülkesi için sağlık harcamalarının belirleyicilerini panel veri yöntemi ile analiz etmiĢtir. ÇalıĢmada gelir, ortalama yaĢam süresi, genç ve yaĢlı nüfusun çalıĢma çağındaki nüfusa oranı, çevre kirliliği ve yönetiĢim endeksi kullanılmıĢtır.…”
Section: Literatür Taramasıunclassified
“…Bunun içinde ülkeler sağlık hizmetleri ve politikaları alanında yenilenme ve reformlar gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar. Ülkelerde yapılan sağlık reformları, sağlık hizmetlerine erişimde hakkaniyeti sağlamak, maliyet etkili harcama yöntemleri geliştirmek ve sağlık bakım harcamalarını kontrol etmek amacını gütmektedir (Karasoy ve Demirtaş, 2018:1919. Ancak, her alanda hızla küreselleşen dünyaya uygun olarak toplumlarda değişmekte ve gelişmektedir.…”
Section: Introductionunclassified