2017
DOI: 10.1556/650.2017.30645
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

A preoperatív antibiotikus és antiszeptikus kezelés hatása a műtéti úton eltávolított alsó bölcsességfogak sebgyógyulására – prospektív randomizált vizsgálat

Abstract: Bevezetés és célkitűzés: Vizsgálatunkban az alsó bölcsességfog műtéti eltávolítását követő sebgyógyulással foglalkozunk. A posztoperatív antibiotikus terápia kiegészítéseként profilaktikusan alkalmazott antibiotikum és orális antiszeptikum hatásosságát hasonlítottuk össze. Módszer: A vizsgálatban a klinika 71 egészséges betege vett részt. A preoperatív terápiát illetően pácienseinket négy vizsgálati csoportba osztottuk: I. profilaxis amoxicillin-klavulánsavval; II. profilaxis clindamycinnel; III. profilaxis kl… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
2
0
4

Year Published

2019
2019
2024
2024

Publication Types

Select...
8

Relationship

1
7

Authors

Journals

citations
Cited by 11 publications
(7 citation statements)
references
References 15 publications
0
2
0
4
Order By: Relevance
“…Preoperative antibiotic infusion can prevent postoperative infection [13]. Cephalosporin antibiotics are the most commonly used in clinical practice [6, 8].…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation
“…Preoperative antibiotic infusion can prevent postoperative infection [13]. Cephalosporin antibiotics are the most commonly used in clinical practice [6, 8].…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Antibiotics are the favourite drugs used to prevent and cure infectious diseases; however, the cardiotoxicity caused by antibiotics cannot be ignored with the extending application in clinical practice [13]. It is reported that antibiotics can prolong QT and QTc intervals [46].…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…A pericoronitis lágyrész eredetű, intraorális gyulladás. Kialakulásának hátterében leggyakrabban előtörésben lévő vagy impaktált fogak állnak [1,2,3,4,5,24,25]. A fog előtörésével a fogfelszín és a fogzacskó között elhelyezkedő kezdetben steril rés érintkezésbe kerül a szájüregi mikroflórával.…”
Section: Bevezetőunclassified
“…Ugyanez érvényes szájsebészeti beavatkozásainkra és az implantációt gyakran megelőző vagy vele egy időben történő csontpótlásra is. [4,5,11,13] Tudjuk, hogy Magyarországon a megjelenő betegségek száma az elmúlt negyed évszázadban kétszeresére növekedett. A lakosság egyharmada szenved magas vérnyomásban, egyötöde gerinc és ízületi megbetegedésben, minden tizedik magyar cukorbeteg, és hasonlóan magas a túlsúlyos betegek száma is, továbbá a pajzsmirigy-megbetegedések száma is rohamosan nő.…”
Section: Bevezetésunclassified