2017
DOI: 10.14686/buefad.267190
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

2013 Yılı Fen Bilimleri Öğretim Programı Kazanımlarının Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre Analizi ve Değerlendirilmesi

Abstract: Çalışmada, 2013 yılı Fen Bilimleri Öğretim Programı kazanımlarının yenilenmiş Bloom taksonomisine göre hangi düzeyde olduğu ve nasıl bir eğilim gösterdiğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla Fen Bilimleri Öğretim Programı kazanımlarının yenilenmiş Bloom taksonomisine göre incelenmiş ve sınıflanması yapılmıştır.Çalışma doküman incelemesi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. 2013 yılında yayınlanan Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı kazanımlarının yenilenmiş Bloom taksonomisine göre nasıl bir eğili… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

2
4
0
19

Year Published

2017
2017
2024
2024

Publication Types

Select...
6

Relationship

2
4

Authors

Journals

citations
Cited by 29 publications
(25 citation statements)
references
References 7 publications
(13 reference statements)
2
4
0
19
Order By: Relevance
“…Türkiye'de yenilenen taksonomiyi tanıtmak, öğretmenlerin ve öğretmen eğitimcilerinin öğretim programının amaç, içerik, öğrenme-öğretme süreci ve ölçme değerlendirme ögeleri arasındaki tutarlılığı sağlamada taksonomiden yararlanabilecekleri konusuna dikkatleri çekmek amacıyla yapılan çalışmalar bulunmaktadır (Bümen, 2006;Tutkun, Demirtaş, Arslan, Gür-Erdoğan, 2015;Tutkun ve Okay, 2012). Yine alanyazında, çeşitli derslere ait öğretim programlarının amaçlarını, ders kitaplarındaki soruların ve sınav sorularının yenilenen taksonomiye uygunluğunu değerlendiren çalışmalar gerçekleştirilmiştir (Arseven, Şimşek ve Güden, 2016;Avşar ve Mete, 2018;Büyükalan ve Delal, 2018;Çelik, Kul ve Çalık Uzun, 2018;Çintaş Yıldız, 2015;Efe ve Efe, 2018;Eroğlu ve Sarar-Kuzu, 2014;Gezer, Şahin, Öner Sünkür ve Meral, 2014;Kablan, Baran ve Hazer, 2013;Özdemir, Altıok ve Baki, 2015;Şanlı ve Pınar, 2017;Tanık ve Saraçoğlu, 2011;Üner, Akkuş ve Kormalı, 2014;Yılmaz ve Gazel, 2017;Zorluoğlu, Kızılaslan ve Sözbilir, 2016;Zorluoğlu, Kızılaslan ve Bağrıyanık, 2017;Zorluoğlu, Güven ve Korkmaz, 2017). Bunun yanı sıra ulusal sınavdaki soruların yenilenen taksonomiye uygunluğunu inceleyen (Ayvacı, Yamak ve Duru, 2018;Kala ve Çakır, 2016; Özer Keskin ve Aydın, 2011) veya bu taksonomiyi temel alarak başarı testi geliştirme ile ilgili çalışmaların olduğu belirlenmiştir (Saraç, 2018;Tosun ve Taşkesenligil, 2011).…”
Section: Bilişsel Süreçlerunclassified
“…Türkiye'de yenilenen taksonomiyi tanıtmak, öğretmenlerin ve öğretmen eğitimcilerinin öğretim programının amaç, içerik, öğrenme-öğretme süreci ve ölçme değerlendirme ögeleri arasındaki tutarlılığı sağlamada taksonomiden yararlanabilecekleri konusuna dikkatleri çekmek amacıyla yapılan çalışmalar bulunmaktadır (Bümen, 2006;Tutkun, Demirtaş, Arslan, Gür-Erdoğan, 2015;Tutkun ve Okay, 2012). Yine alanyazında, çeşitli derslere ait öğretim programlarının amaçlarını, ders kitaplarındaki soruların ve sınav sorularının yenilenen taksonomiye uygunluğunu değerlendiren çalışmalar gerçekleştirilmiştir (Arseven, Şimşek ve Güden, 2016;Avşar ve Mete, 2018;Büyükalan ve Delal, 2018;Çelik, Kul ve Çalık Uzun, 2018;Çintaş Yıldız, 2015;Efe ve Efe, 2018;Eroğlu ve Sarar-Kuzu, 2014;Gezer, Şahin, Öner Sünkür ve Meral, 2014;Kablan, Baran ve Hazer, 2013;Özdemir, Altıok ve Baki, 2015;Şanlı ve Pınar, 2017;Tanık ve Saraçoğlu, 2011;Üner, Akkuş ve Kormalı, 2014;Yılmaz ve Gazel, 2017;Zorluoğlu, Kızılaslan ve Sözbilir, 2016;Zorluoğlu, Kızılaslan ve Bağrıyanık, 2017;Zorluoğlu, Güven ve Korkmaz, 2017). Bunun yanı sıra ulusal sınavdaki soruların yenilenen taksonomiye uygunluğunu inceleyen (Ayvacı, Yamak ve Duru, 2018;Kala ve Çakır, 2016; Özer Keskin ve Aydın, 2011) veya bu taksonomiyi temel alarak başarı testi geliştirme ile ilgili çalışmaların olduğu belirlenmiştir (Saraç, 2018;Tosun ve Taşkesenligil, 2011).…”
Section: Bilişsel Süreçlerunclassified
“…In their study, Zorluoglu, Sahinturk and Bagriyanik (2017) analyzed the 2013 SCC according to the renewed Bloom taxonomy, it was concluded that the objectives were at the comprehension level and that higher level cognitive skills were not included sufficiently. Dogan and Burak (2010) also reached the similar result in their study.…”
Section: Scc Objectives In Terms Of Timss Cognitive Domainsmentioning
confidence: 99%
“…Analizin güvenirlik katsayısı, Miles ve Huberman"ın (1994) güvenirlik katsayısı formülünün kazanımlara adapte edilmesiyle oluĢturulan "görüş birliğine varılan kazanım sayısı/ toplam kazanım sayısı" formülü (Zorluoğlu et al 2017) kullanılarak hesaplanmıĢtır. Güvenirlik hesaplaması analiz sürecinin ikinci ve dördüncü aĢamalarında her bir aĢama için ayrı hesaplanmıĢtır.…”
Section: Veri Analiziunclassified
“…ÇalıĢmanın bilgi basamağı düzeyine göre genel eğiliminin kavramsal bilgi ve üstü düzeyde kazanımlar içermesi alanyazında yer alan çalıĢmalarla (Gezer et al 2014;Zorluoğlu et al 2016;Zorluoğlu et al 2017;Yaz & Kurnaz 2017) paralellik göstermektedir. Bu durum 2017 Taslak Ortaöğretim Kimya Dersi Öğretim Programı kazanımlarının öğretimi destekleyeceği ve öğrencilerin bu program sayesinde üst düzey bilgi boyutlarında öğrenme sağlayacağını düĢündürmektedir.…”
Section: Sonuç Tartışma Ve öNerilerunclassified