2018
DOI: 10.21164/pomjlifesci.451
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Zmiana zawartości składników odżywczych, cholesterolu i błonnika w dietach eliminujących produkty pochodzenia zwierzęcego. Część I – makroskładniki

Abstract: ABSTRAKTWstęp: Wykluczenie produktów pochodzenia zwierzęcego z codziennego jadłospisu związane jest z wieloma aspektami, m.in. ekonomicznymi, społecznymi, psychologicznymi i zdrowotnymi.Materiały i metody: Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia ułożono 25 jadłospisów o kaloryczności ±2000 kcal. Każdy z jadłospisów zmodyfikowano, tworząc 5 rodzajów diet eliminujących produkty pochodzenia zwierzęcego: dietę semiwegetariańską, laktoowowegetariańską, wegańską, dietę eliminującą mięso i nabiał oraz dietę wyklucza… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
2
0
2

Year Published

2019
2019
2022
2022

Publication Types

Select...
4

Relationship

0
4

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(4 citation statements)
references
References 45 publications
0
2
0
2
Order By: Relevance
“…Diety roślinne, bogate w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica), są dobrze znane ze swoich właściwości prozdrowotnych. Dlatego nie powinno dziwić, że osoby stosujące dietę roślinną bogatą w te zdrowe produkty zmniejszają ryzyko powstania wielu chorób (Szczuko i in., 2018). Według Pyrzyńskiej (2013) nie wszystkie typy wegetarianizmu są godne polecenia.…”
Section: Pozytywne I Negatywne Aspekty Diet Wegetariańskichunclassified
“…Diety roślinne, bogate w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica), są dobrze znane ze swoich właściwości prozdrowotnych. Dlatego nie powinno dziwić, że osoby stosujące dietę roślinną bogatą w te zdrowe produkty zmniejszają ryzyko powstania wielu chorób (Szczuko i in., 2018). Według Pyrzyńskiej (2013) nie wszystkie typy wegetarianizmu są godne polecenia.…”
Section: Pozytywne I Negatywne Aspekty Diet Wegetariańskichunclassified
“…Diety roślinne, bogate w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica), są dobrze znane ze swoich właściwości prozdrowotnych. Dlatego nie powinno dziwić, że osoby stosujące dietę roślinną bogatą w te zdrowe produkty zmniejszają ryzyko powstania wielu chorób (Szczuko i in., 2018). Według Pyrzyńskiej (2013) nie wszystkie typy wegetarianizmu są godne polecenia.…”
Section: Pozytywne I Negatywne Aspekty Diet Wegetariańskichunclassified
“…Researchers concluded that the more restrictive diet, the smaller the share of energy from proteins. In addition, they emphasize that a diet with a low supply of essential amino acids derived from food of animal origin may be contraindicated for athletes, while pregnant women may not get the recommended amount of nutrients necessary for proper development of a fetus [34].…”
Section: Controversy Related To the Vegetarian Dietmentioning
confidence: 99%