2014
DOI: 10.5505/phd.2014.02886
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

The Determination of Treatment Adherence and Affecting Factors Among a Group of Patients with Schizophrenia

Abstract: ÖZETAmaç: Bu çalışma, şizofreni derneklerine gelen, ayaktan takip edilen şizofreni hastalarının tedavi uyumunu ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem:Araştırmaya, Mart-Nisan 2013 tarihleri arasında, İstanbul'da bulunan dört Şizofreni Derneği'ne üye, 18-65 yaşları arasında, DSM-IV'e göre kronik şizofreni tanısı almış ve ayaktan takip edilen 35 hasta katıldı. Çalışmanın verileri anket formu, Tıbbi Tedaviye Uyum Oranı Ölçeği (TTUOÖ), Ruhsal Hastalıkların İçselleştirilmiş Dam… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
5
0
8

Year Published

2017
2017
2020
2020

Publication Types

Select...
8

Relationship

1
7

Authors

Journals

citations
Cited by 13 publications
(13 citation statements)
references
References 25 publications
0
5
0
8
Order By: Relevance
“…Damgalanma algısının tedaviye uyumu olumsuz etkilediği ve tedaviye başlama ya da sürdürmede bariyer olduğu belirtilmektedir (12,16) . İçselleştirilmiş damgalama ve tedaviye uyum arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalarda, iki kavram arasında negatif ilişki saptanmıştır (26,27) . Bu çalışmada, hastaların tedaviye uyumları bakımından hem ergenlerin hem de ebeveynlerinin içselleştirilmiş damgalanama puanları arasında anlamlı fark saptanmadı.…”
Section: Verilerin Analiziunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Damgalanma algısının tedaviye uyumu olumsuz etkilediği ve tedaviye başlama ya da sürdürmede bariyer olduğu belirtilmektedir (12,16) . İçselleştirilmiş damgalama ve tedaviye uyum arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalarda, iki kavram arasında negatif ilişki saptanmıştır (26,27) . Bu çalışmada, hastaların tedaviye uyumları bakımından hem ergenlerin hem de ebeveynlerinin içselleştirilmiş damgalanama puanları arasında anlamlı fark saptanmadı.…”
Section: Verilerin Analiziunclassified
“…Ölçekte yer alan maddeler, "kesinlikle aynı düşüncede değilim" (1 puan), "aynı düşüncede değilim" (2 puan), "aynı düşüncedeyim" (3 puan), "kesinlikle aynı düşüncedeyim" (4 puan) şeklinde dörtlü bir likert tipi ölçek üzerinde yanıtlanmaktadır. Damgalanmaya karşı direnç alt ölçeğinin maddeleri (7,14,24,26,27) ters olarak hesaplanmaktadır. Beş alt ölçeğin toplanmasıyla elde edilen toplam RHİDÖ puanı 4 ile 91 arasında değişmekte ve ölçek kesme puanı bulunmamaktadır.…”
Section: Introductionunclassified
“…[37] Ayaktan takip edilen şizofreni hastalarında tedaviye uyum düşük olmaktadır. [38] Bu çalışmada ise bireylerin çoğunun ilaçlarını kullandığını belirtmesinin taburculuğun erken döneminde olmalarıyla ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Ancak bireylerin ilaç kullanırken yaşadığı sorunlar ve bu sorunları etkili bir şekilde çözememeleri gelecek zamanlarda uyumsuzluk gelişebileceğini düşündürmektedir.…”
Section: Katılımcıların Taburculuk Sonrası Bakım Gereksinimleriunclassified
“…Studies ın the literature have shown that patients with schizophrenia have difficulties in many different factors of life; patients often cannot perform even simple everyday life skills, improve inadequate self-care, or improve poor eating habits (Andreasen et al, 2014;Gupta et al, 2012;Lambert et al, 2006). Most studies conducted in Turkey and abroad determined that the functional recovery and insight levels of schizophrenic patients were not at adequate levels (Dikeç & Kutlu, 2014;Ekinci & Ekinci, 2013). While insight plays a key role on patient recovery, the level of functioning is also an important parameter.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…This decrease led to the belief that the MBPST has an active role on schizophrenic patients' recovery time, but it is not permanent. The literature showed that lack of social support, stigmatization factors of the disease, side effects of the medicine, and lack of self-awareness have an effect on recovery of schizophrenic patients (Deveci et al, 2008;Dikeç & Kutlu, 2014;Khoury et al, 2015). Given that no intervention regarding these factors was made, it can be thought that these factors negatively affected the permanency of the MBPST approach.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%