2016
DOI: 10.17051/io.2016.05210
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Ortaöğretim Öğretmenlerinin TPAB Düzeylerinin Öğretim Teknolojilerini Kullanma Durumlarına Göre İncelenmesi

Abstract: ÖZ. Bu araştırma, ortaöğretim öğretmenlerinin Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB) düzeylerini, öğretmenlerin genel demografik özelliklerinin yanı sıra etkileşimli tahta ve diğer öğretim teknolojilerini kullanma durumlarına göre incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel örneklemini 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Van ili üç merkez ilçesinde 22 ortaöğretim okulunda görev yapan değişik ders alanlarından 436 öğretmen, nitel örneklemini ise iki farklı okul… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
2

Citation Types

3
5
0
9

Year Published

2017
2017
2023
2023

Publication Types

Select...
7

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 24 publications
(22 citation statements)
references
References 8 publications
(10 reference statements)
3
5
0
9
Order By: Relevance
“…However, in this research, it was observed that teaching experience caused no difference for technology competency. This result is compatible with the research done by Gorder (2008) and Güven (2015).…”
Section: Comments On Second Sub-problemsupporting
confidence: 94%
See 1 more Smart Citation
“…However, in this research, it was observed that teaching experience caused no difference for technology competency. This result is compatible with the research done by Gorder (2008) and Güven (2015).…”
Section: Comments On Second Sub-problemsupporting
confidence: 94%
“…However, in this study no difference has been found related to gender. This result is compatible with the researches done by Adalıer (2012), Gorder (2008), Güven (2015), Güneş, Gökçek, & Bacanak (2010), Gökçek et al (2013). It could be expressed that professional computer operation has become compulsory for teachers, in today's world where communication spreads quickly using social media, women's technology competency is developed as much as men's.…”
Section: Comments On Second Sub-problemsupporting
confidence: 93%
“…Bu çalışmaya paralel şekilde Karataş (2014) da çalışmasında erkek öğretmenlerin PB ve PAB dışındaki tüm bileşenlere ait algı puanlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğunu belirtmiştir. Alanyazında bu çalışma sonuçlarının aksine AB düzeyinde kadın öğretmenlerin lehine anlamlı farklılığın görüldüğü (Bilici ve Güler, 2016) ya da TPAB düzeyinde cinsiyete göre anlamlı bir farklılığın bulunamadığı çalışmalar da (Jang ve Tsai, 2012;Karakaya, 2013;Mutluoğlu 2012) mevcuttur. Bu çalışmada görüş formunu yanıtlayan öğretmenlerin neredeyse yarısı teknoloji ile cinsiyet arasında erkeklerin lehine bir farklılık olduğunu düşündüklerini ifade etmişlerdir.…”
Section: Tartişma Ve Sonuçunclassified
“…Ayrıca fen bilgisi öğretmenliği bölümü mezunlarının kıdemlerinin daha düşük olması nedeniyle bu sonuç bir önceki sonuçla tutarlılık göstermektedir. Alanyazında TPAB düzeyleri genelinde mezun olunan fakülte türüne göre anlamlı farklılığın bulunamadığı sonucuna ulaşan çalışmalara (Bilici ve Güler, 2016;Karataş, 2014) rastlanmakla birlikte bu çalışmalar fen bilimleri öğretmenleri ile değil liselerde görev yapan farklı branşlardaki öğretmenlerle yapılmış çalışmalardır.…”
Section: Tartişma Ve Sonuçunclassified
See 1 more Smart Citation