2014
DOI: 10.21031/epod.21383
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Öğretmen Adaylarının Bilimsel Araştırma Öz Yeterlik Algılarının İkili Karşılaştırmalı Yargılar Yöntemiyle Belirlenmesi

Abstract: Öz Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının bilimsel araştırma becerilerine ilişkin öz yeterlik algıları üzerinde etkili olduğu düşünülen faktörleri, ikili karşılaştırmalar kanunuyla ölçekleyerek belirlemektir. Araştırma, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında, Ankara ilinde bulunan ve bir tanesi devlet üniversitesi ve diğeri vakıf üniversitesi olmak üzere iki üniversite kapsamında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri bilimsel araştırma yöntemleri dersi almış toplam 180 öğretmen adayından elde edilmiştir. … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
4
0
8

Year Published

2016
2016
2023
2023

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 12 publications
(12 citation statements)
references
References 2 publications
0
4
0
8
Order By: Relevance
“…başlıklar altında çok sayıda problem yaşanmaktadır. Çünkü bilimsel araştırma sürecine ilişkin bilgi ve yeterlikler, uygulamaya yönelik yeterliklere sahip olunmadığı sürece beklenen katkı ve kolaylığı sağlayamamaktadır (Kart & Gelbal, 2014). Benzer şekilde öğretim programlarının da içerik, yöntem ve düzey yönünden ihtiyacı karşılama konusunda yetersiz olması hedeflenen nitelikte araştırmacı yetiştirilememesine ve ayrıca olumsuz tutum, inanç ve durumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır (Saracaloğlu, 2008).…”
Section: Abstract: Postgraduate Education Scientific Research Reseaunclassified
“…başlıklar altında çok sayıda problem yaşanmaktadır. Çünkü bilimsel araştırma sürecine ilişkin bilgi ve yeterlikler, uygulamaya yönelik yeterliklere sahip olunmadığı sürece beklenen katkı ve kolaylığı sağlayamamaktadır (Kart & Gelbal, 2014). Benzer şekilde öğretim programlarının da içerik, yöntem ve düzey yönünden ihtiyacı karşılama konusunda yetersiz olması hedeflenen nitelikte araştırmacı yetiştirilememesine ve ayrıca olumsuz tutum, inanç ve durumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır (Saracaloğlu, 2008).…”
Section: Abstract: Postgraduate Education Scientific Research Reseaunclassified
“…Polat (2014) ise Eğitim Fakültesi öğrencileri ile yaptığı araştırmada öğrencilerin bilimsel araştırmaya yönelik tutumlarının orta düzeyde olduğu, bu tutumun cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, bilimsel araştırmaya yönelik herhangi bir ders alınıp alınmadığına göre değişmediğini vurgulamaktadır. Kart ve Gelbal (2014) ise bilimsel araştırma dersini almış 180 öğretmen adayıyla yaptıkları araştırmada öz yeterlik algılarının veri toplama ve raporlaştırma uyarıcılarının en yüksek yeterlik düzeyine sahip olduğu ancak veri analizi ve değişkenleri belirleme uyarıcılarının ise en düşük yeterliğe sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.…”
Section: Sonuç Ve öNerilerunclassified
“…Bu araştırmadan önce yapılan diğer araştırmaların sonuçları arasında; bilimsel araştırma yöntemi dersinin öğretimi ile ilgili sorunlar olduğu (Çetin ve Dikici 2014), öğretmen adaylarının veri toplama ve raporlaştırma becerilerini kazandıkları ancak verileri analiz etmede güçlük çektikleri (Kart ve Gelbal, 2014), dersin uygulama biçiminin bilimsel araştırmaya karşı olumsuz tutumun gelişmesine sebep olduğu (Ayaydın ve Kurtuldu, 2010) yer almaktadır. Bu araştımada ise araştırmaya katılan üstün zekalılar öğretmenliği ve rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü öğrencilerinin hem bilimsel araştırma yöntemi dersi başarıları hem de araştırma tutumlarının orta seviye olduğu sonucuna ulaşılmıştır.…”
Section: Sonuç Ve öNerilerunclassified
“…It has been determined that the results of the previous studies reported that there were problems in teaching the Scientific Research Methodology Classes (Cetin and Dikici 2014); teacher candidates acquired data collection and reporting skills; however, had difficulties in analyzing the data (Kart And Gelbal, 2014), and the application style of the class led to the development of a negative attitude towards scientific research (Ayaydın and Kurtuldu, 2010). In this study, on the other hand, the conclusion has been like the scientific research methodology classes success levels and the research attitude points of the teacher candidates of the Teachers for Gifted Students and Guidance and Psychological Counselling Department are at the medium level.…”
Section: Conclutionmentioning
confidence: 99%