2014
DOI: 10.1155/2014/197675
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Ischemic Retinal Vasculitis and Its Management

Abstract: Ischemic retinal vasculitis is an inflammation of retinal blood vessels associated with vascular occlusion and subsequent retinal hypoperfusion. It can cause visual loss secondary to macular ischemia, macular edema, and neovascularization leading to vitreous hemorrhage, fibrovascular proliferation, and tractional retinal detachment. Ischemic retinal vasculitis can be idiopathic or secondary to systemic disease such as in Behçet's disease, sarcoidosis, tuberculosis, multiple sclerosis, and systemic lupus erythe… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
2
1

Citation Types

3
59
0
6

Year Published

2016
2016
2022
2022

Publication Types

Select...
5
3

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 78 publications
(69 citation statements)
references
References 104 publications
3
59
0
6
Order By: Relevance
“…Skutkiem zespołu suchego oka mogą być owrzodzenie i bliznowacenie rogówki, a także pogorszenie ostrości widzenia [10,11]. U chorych stwierdza się retinopatię siatkówkową z częstością ok. 30%, u podstaw której leżą zaburzenia o charakterze naczyniowym (krwotoki podsiatkówkowe, objaw kłębu waty, neowaskularyzacja, zapalenie naczyń oka) mogące skutkować nawet utratą wzroku (55% przypadków) [12]. Zapalenie gałki ocznej oraz naczyń oka może skutkować utratą wzroku z powodu niedokrwienia nerwu wzrokowego i wzrostu ciśnienia wewnątrzgałkowego.…”
Section: Zajęcie Narządu Wzrokuunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Skutkiem zespołu suchego oka mogą być owrzodzenie i bliznowacenie rogówki, a także pogorszenie ostrości widzenia [10,11]. U chorych stwierdza się retinopatię siatkówkową z częstością ok. 30%, u podstaw której leżą zaburzenia o charakterze naczyniowym (krwotoki podsiatkówkowe, objaw kłębu waty, neowaskularyzacja, zapalenie naczyń oka) mogące skutkować nawet utratą wzroku (55% przypadków) [12]. Zapalenie gałki ocznej oraz naczyń oka może skutkować utratą wzroku z powodu niedokrwienia nerwu wzrokowego i wzrostu ciśnienia wewnątrzgałkowego.…”
Section: Zajęcie Narządu Wzrokuunclassified
“…Zapalenie gałki ocznej oraz naczyń oka może skutkować utratą wzroku z powodu niedokrwienia nerwu wzrokowego i wzrostu ciśnienia wewnątrzgałkowego. W patogenezie zajęcia narządu wzroku w TRU wymienia się takie czynniki, jak odkładanie się kompleksów immunologicznych w zajętych tkankach i naczyniach, aktywację dopełnia-cza oraz zakrzepicę naczyń narządu wzroku [11,12]. Zajęcie zewnętrznych struktur narządu wzroku nie jest częste, ale może objawiać się poprzez zapalenia naczyń i mięśni oka oraz obrzęk [10].…”
Section: Zajęcie Narządu Wzrokuunclassified
“…По данным литературы поражение глаз встречается у 54-90% больных [21][22][23][24][25][26][27]. Наиболее часто при болез-ни Бехчета встречаются передний, задний и пануве-ит, ангиит сосудов сетчатки, окклюзия ветвей ЦВС [19,20,23,25,26].…”
Section: Issn 1816-5095 (Print); Issn 2500-0845 (Online) Doi: 101800unclassified
“…По данным литературы поражение глаз встречается у 54-90% больных [21][22][23][24][25][26][27]. Наиболее часто при болез-ни Бехчета встречаются передний, задний и пануве-ит, ангиит сосудов сетчатки, окклюзия ветвей ЦВС [19,20,23,25,26]. Реже описаны конъюнктивит, эпискле-рит, склерит, кератит, передняя ишемическая нейро-патия, паралич экстраокулярных мышц, отек макулы [18,22,24,27].…”
Section: Issn 1816-5095 (Print); Issn 2500-0845 (Online) Doi: 101800unclassified
“…Previous series have reported that certain uveitic entities such as Adamantiades–Behçet's disease (ABD) and systemic lupus erythematosus (SLE) may present with vascular occlusion . It has been proposed that the pathogenesis of vasculitis in these eyes may result in higher levels of ischaemia compared with non‐occlusive vasculitis …”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%