2020
DOI: 10.30900/kafkasegt.827960
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Ergenlerde sosyal görünüş kaygısı ile öznel iyi oluş arasındaki ilişkide sosyal ve duygusal özyeterliğin aracı rolü

Abstract: Bu araştırmanın amacı ergenlerde sosyal görünüş kaygısı ile öznel iyi oluş arasındaki ilişkide sosyal ve duygusal öz yeterliğin aracı rolünü incelemektir. Buna ek olarak çalışmada cinsiyetin sosyal görünüş kaygısı ile öznel iyi oluş arasındaki ilişkide düzenleyici rolünün bulunup bulunmadığı da incelenmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi 2019-2020 öğretim yılında İstanbul' da bir lisede öğrenimlerine devam etmekte olan 357 lise öğrencisinden oluşmaktadır. Ar… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
1
0
3

Year Published

2021
2021
2023
2023

Publication Types

Select...
2

Relationship

0
2

Authors

Journals

citations
Cited by 2 publications
(4 citation statements)
references
References 30 publications
0
1
0
3
Order By: Relevance
“…Social appearance, which is most effective in adolescence and young adulthood, affects body perception with the idea that individuals are constantly watched. It is stated that while social appearance anxiety is less in young people who receive positive feedback about themselves, it reaches to high levels in young people who receive negative feedback from their environment (Leary et al 1988, Varol 2020, Kıratlı et al 2021. Research on impression formation has shown that most people are very willing to make inferences about the personal characteristics of others based on limited information.…”
Section: Creating Impressionmentioning
confidence: 99%
“…Social appearance, which is most effective in adolescence and young adulthood, affects body perception with the idea that individuals are constantly watched. It is stated that while social appearance anxiety is less in young people who receive positive feedback about themselves, it reaches to high levels in young people who receive negative feedback from their environment (Leary et al 1988, Varol 2020, Kıratlı et al 2021. Research on impression formation has shown that most people are very willing to make inferences about the personal characteristics of others based on limited information.…”
Section: Creating Impressionmentioning
confidence: 99%
“…Alan yazında sosyal görünüş kaygısı ve öznel iyi oluş arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalarda genel olarak sosyal görünüş kaygısı ile öznel iyi oluş arasında negatif yönde ilişkinin olduğu belirlenmiştir (Baş, 2019;Demir & Kutlu, 2016;Dilmaç & Baş, 2019;Dilmaç & Tezelli, 2021, Gilman & Huebner, 2006Karahan & Akduman, 2017;Karshdan & Roberts, 2004;Kermen vd., 2016;Seki, 2014;Tezelli, 2019;Varol, 2020). Öğrencilerin öznel iyi oluş algıları ile sosyal görünüş kaygıları arasındaki ilişkinin incelendiği çalışmaların yanında, öznel iyi oluş düzeyine pozitif yönde etki eden başka değişkenlerinde olduğu belirlenmiştir.…”
Section: Li̇teratür Taramasiunclassified
“…Öğrencilerin sosyal görünüş kaygıları ile öznel iyi oluş ve alt boyut algıları arasında orta düzeyde negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu bulgu (Baş, 2019;Demir & Kutlu, 2016;Dilmaç & Baş, 2019;Dilmaç & Tezelli, 2021;Gilman & Huebner, 2006;Karahan & Akduman, 2017;Karshdan & Roberts, 2004;Kermen vd., 2016;Seki, 2014;Tezelli, 2019;Varol, 2020), araştırma sonuçları ile paralel niteliktedir. Bu sonuç, beklenen bir durumdur.…”
Section: Bulgularunclassified
See 1 more Smart Citation