2008
DOI: 10.1111/j.1365-2591.2008.01460.x
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Effectiveness of ozone against endodontopathogenic microorganisms in a root canal biofilm model

Abstract: Huth KC, Quirling M, Maier S, Kamereck K, AlKhayer M, Paschos E, Welsch U, Miethke T, Brand K, Hickel R.Effectiveness of ozone against endodontopathogenic microorganisms in a root canal biofilm model. International Endodontic Journal, 42, 3-13, 2009. Aim To assess the antimicrobial efficacy of aqueous (1.25-20 lg mL )1 ) and gaseous ozone (1-53 g m )3 ) as an alternative antiseptic against endodontic pathogens in suspension and a biofilm model. Methodology Enterococcus faecalis, Candida albicans, Peptostrep… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

3
123
1
21

Year Published

2011
2011
2022
2022

Publication Types

Select...
5
4

Relationship

0
9

Authors

Journals

citations
Cited by 120 publications
(148 citation statements)
references
References 34 publications
3
123
1
21
Order By: Relevance
“…Rezultate Nagayoshija i suradnika potvrdili su Huth i suradnici -broj bakterija iz korijenskih kanala (biofilm koji se stvorio nakon izlaganja zuba Pseudomonas aeruginosi, Enterococcus faecalis, Peptostreptococcus micros i Candidi albicans) smanjio se nakon primjene plina ozona i/ili ozonirane vode, pri čemu se rabio poseban uređaj za izravnu aplikaciju ozona u korijenski kanal, točno na mjesto primjene tj. na inficirane zidove korijenskih kanala (41,42). Vitrej i suradnici usporedili su učinkovitost četiriju sustava -HealOzona, 3-postotnog NaOCl-a, MTAD-a (Dentsplay, Tulsa, SAD) i sistema Endox Endodontics (Endox S.r.l., Carugo, Italija) kao sredstava za irigaciju korijenskih kanala.…”
Section: Janković I Surunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Rezultate Nagayoshija i suradnika potvrdili su Huth i suradnici -broj bakterija iz korijenskih kanala (biofilm koji se stvorio nakon izlaganja zuba Pseudomonas aeruginosi, Enterococcus faecalis, Peptostreptococcus micros i Candidi albicans) smanjio se nakon primjene plina ozona i/ili ozonirane vode, pri čemu se rabio poseban uređaj za izravnu aplikaciju ozona u korijenski kanal, točno na mjesto primjene tj. na inficirane zidove korijenskih kanala (41,42). Vitrej i suradnici usporedili su učinkovitost četiriju sustava -HealOzona, 3-postotnog NaOCl-a, MTAD-a (Dentsplay, Tulsa, SAD) i sistema Endox Endodontics (Endox S.r.l., Carugo, Italija) kao sredstava za irigaciju korijenskih kanala.…”
Section: Janković I Surunclassified
“…U uvjetima in vivo korijenski kanal sadržava biofilm, čiji sastojci, poput željeza, pospješuju antimikrobnu aktivnost ozona i oslobađanje snažnih hidroksilnih radikala. Uporabom uljnih preparata ozona, u usporedbi s intrakanalnim medikamentnim sredstvima kao što je kalcij hidroksid, ostvaruje se učinkovitije djelovanje na bakterije u kanalu i odlična biokompatibilnost s periradikularnim tkivima (42). Lynch i Swift zaključili su da je ozon najsnaž-nije antimikrobno oksidirajuće sredstvo kojim se stručnjaci mogu koristiti u endodonciji i da je vodena otopina ozona visoko biokompatibilna u odnosu na ostale korištene iriganse.…”
Section: Janković I Surunclassified
“…Ozone readily dissolves in water and acts as a cleansing solution and powerful disinfectant. It is bactericidal to most antibiotic-resistant bacteria, including methicillin-resistant S. aureus and anaerobes 5. 27,40 Oxidative injury is a potential complication of ozone therapy; and in blood, ozone leads to the formation of reactive oxygen species.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…In one study, the researchers compared the microbicidal activities of ozonated water and 2.5% NaOCl under sonic activation. They reported that ozonated water did not neutralize Escherichia coli or lipopolysaccharides in root canals and that the amount of remaining lipopolysaccharides may have biological effects, such as the induction of apical periodontitis (74,75). Before its routine clinical use for root canal treatment, ozonated water needs to be investigated further.…”
Section: Ozonated Watermentioning
confidence: 99%