2016
DOI: 10.18668/ng.2016.03.05
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Badania obniżania zawartości CO2 w gazie ziemnym przy użyciu membrany poliimidowej

Abstract: Badania obniżania zawartości CO 2 w gazie ziemnym przy użyciu membrany poliimidowej Na laboratoryjnej instalacji z modułową kapilarną membraną poliimidową (hollow fiber) przebadane zostały przepływy metanu, azotu, helu i dwutlenku węgla oraz trzy różne mieszanki gazowe, w zależności od ciśnienia. W artykule wykazano możliwość zastosowania membran poliimidowych do obniżania zawartości dwutlenku węgla w gazie ziemnym. Słowa kluczowe: moduły membranowe, poliimidy, dwutlenek węgla, gaz ziemny. Studies reducing the… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1

Citation Types

0
1
0
3

Year Published

2017
2017
2018
2018

Publication Types

Select...
2

Relationship

2
0

Authors

Journals

citations
Cited by 2 publications
(4 citation statements)
references
References 8 publications
0
1
0
3
Order By: Relevance
“…Współczynnik podziału może być częściowo sterowany w rzeczywistych procesach poprzez regulowanie szybkości przepływu gazu w części wysokociśnieniowej [2,7,17].…”
Section: Separacja Membranowaunclassified
See 2 more Smart Citations
“…Współczynnik podziału może być częściowo sterowany w rzeczywistych procesach poprzez regulowanie szybkości przepływu gazu w części wysokociśnieniowej [2,7,17].…”
Section: Separacja Membranowaunclassified
“…Badany typ membran z polimerów szklistych jest doskonałym materiałem do tego przedsięwzięcia. Podczas wcześniejszych badań separacji składni-ków gazu ziemnego na tej membranie [7] uzyskano kilkuprocentowe obniżenie zawartości azotu oraz kilkudziesięciopro-centowe zmniejszenie zawartości dwutlenku węgla w gazie ziemnym, co dodatkowo uatrakcyjnia ewentualne przemysło-we wdrożenie tej technologii. Proces może być prowadzony w szerokim zakresie warunków PVT bez konieczności ingerencji operatorów przy zmianie parametrów.…”
Section: Wyniki Pomiarówunclassified
See 1 more Smart Citation
“…INiG -PIB has been undertaking research in this field by conducting e.g. tests of the separation of natural gas components on a polyimide membrane [19,33]. Subsequent tests have shown that it is possible to reduce the contents of N 2 , CO 2 and H 2 O in the gas and the high effectiveness of the removal of moisture from the gas on this membrane makes it possible to completely replace other more expensive drying methods [20].…”
mentioning
confidence: 99%