2016
DOI: 10.17094/avbd.12749
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Akkaraman Irkı Koyunlarda Flushing+Koç Etkisi ya da Farklı Dozlarda Gebe Kısrak Serum Gonadotropini (PMSG) Uygulamalarıyla Kuzu Üretiminin Arttırılabilirliğinin Araştırılması

Abstract: Öz: Çalışmada, Akkaraman koyunlarda Flushing + Koç etkisi ya da farklı dozlarda gebe kısrak serum gonadotropini (PMSG) uygulamalarının kuzu verimi üzerine etkisi araştırıldı. Bu amaçla 124 baş koyun, çalışmanın başlangıcında rastgele beş gruba ayrıldı. Bu grupları, PMSG300 (n=25), PMSG500 (n=24) ve PMSG700 (n=25), Flushing + Koç Etkisi (n=25) ve Kontrol (n=25) grupları oluşturdu. PMSG gruplarında östrüsler vagina içi 20 mg fluorogestone acetate içeren sünger (12 gün süreyle) ile senkronize edildi ve süngerleri… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
1
0
3

Year Published

2018
2018
2022
2022

Publication Types

Select...
5

Relationship

1
4

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(4 citation statements)
references
References 12 publications
0
1
0
3
Order By: Relevance
“…These results clearly showed that ewes in our study had no problems in terms of fertility and they did not become pregnant after three matings in the breeding season possibly because of the management J HELLENIC VET MED SOC 2019, 70(2) ΠΕΚΕ 2019, 70(2) 1465 Ş. DURSUN strategies (early starting season, possible heat stress and vitamin/mineral deficiency). Similarly, ewes synchronized with prostaglandins resulted in even greater pregnancy rate compared to an earlier study in the same farm (81% vs 68% Köse et al, 2016). However, fetal mortality ratio in this group was clearly higher.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 47%
“…These results clearly showed that ewes in our study had no problems in terms of fertility and they did not become pregnant after three matings in the breeding season possibly because of the management J HELLENIC VET MED SOC 2019, 70(2) ΠΕΚΕ 2019, 70(2) 1465 Ş. DURSUN strategies (early starting season, possible heat stress and vitamin/mineral deficiency). Similarly, ewes synchronized with prostaglandins resulted in even greater pregnancy rate compared to an earlier study in the same farm (81% vs 68% Köse et al, 2016). However, fetal mortality ratio in this group was clearly higher.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 47%
“…Üreme mevsiminde yapılmış bu çalışmada olduğu gibi, PGF2α enjeksiyonuyla ovaryumlarda mevcut olabilecek siklik CL'nin ömrü lüteolizis ile kısaltılarak östrüslerin daha geniş zaman aralığına dağılımının önüne geçilmektedir (15). Daha önce çeşitli ırklarda flugeston asetat (FGA) veya diğer progesteron türlerinin uygulandığı çalışmalarda progesteron uygulamasının sonlandırılmasını izleyen 5 günlük sürenin östrüslerin oluşması için yeterli olduğu belirtilmiştir (13,(17)(18)(19)(20). Progesteron uygulamasının sonlandırılmasını izleyen 5 günlük sürenin östrüslerin oluşumu için yeterli olduğu, koyunlarda foliküler dinamiklerin her biri 4-5 gün süren 3-4 foliküler dalgaya sahip olması ve dominant follikül/lerin 2-3 gün süreyle etkinliklerini sürdürmeleri şeklinde gerçekleşmesiyle de desteklenebilir (16,(21)(22)(23).…”
Section: Tartişma Ve Sonuçunclassified
“…Daha önce hormonal östrüs senkronizasyonu çalışmaların yapılmadığı Akkaraman ırkının varyetesi olarak kabul edilen Zom koyunlarında yapılan bu çalışmada 400 veya 600 IU eCG uygulamaları kuzu veriminde farklılık oluşturmadı. Bu çalışmaya çok benzer şekilde, Akkaraman ırkında 12 gün FGA uygulamasını takiben PGF2α enjeksiyonunun yapıldığı bir çalışmada 300, 500 ve 700 IU eCG doz uygulamalarının doğum başına kuzu sayısında farklılık oluşturmadığı bildirilmiştir (13). Akkaraman ırkında yapılan başka bir çalışmada da; 500 IU eCG uygulamasının kontrol grubuna kıyasla kuzu veriminde farklılık oluşturmadığı şeklinde bildirilmiştir (24).…”
Section: Tartişma Ve Sonuçunclassified
See 1 more Smart Citation